Engelbert Kaempfer

I den här artikeln kommer vi att ta upp Engelbert Kaempfer, ett ämne av stor relevans idag. Engelbert Kaempfer är en fråga som har skapat stort intresse och debatt inom olika områden, vare sig det är på det akademiska, professionella eller sociala området. Under årens lopp har Engelbert Kaempfer fångat uppmärksamheten hos experter och samhället i allmänhet, på grund av dess inverkan och implikationer i olika aspekter av det dagliga livet. I den här artikeln föreslår vi att analysera och fördjupa oss i de olika aspekterna relaterade till Engelbert Kaempfer, i syfte att ge en global och berikande vision av detta ämne. Genom ett heltäckande och detaljerat synsätt strävar vi efter att erbjuda ett helhetsperspektiv som gör att läsaren kan förstå och reflektera över Engelbert Kaempfer ur olika perspektiv.

Engelbert Kaempfer
Född16 september 1651
Lemgo, furstendömet Lippe, Tysk-romerska riket
Död2 november 1716 (65 år)
Lemgo
Medborgare ifurstendömet Lippe
SysselsättningUpptäcktsresande, botaniker, författare, biolog, läkare, naturvetare
ArbetsgivareHolländska ostindiska kompaniet
Redigera Wikidata

Engelbert Kaempfer, född 16 september 1651 i Lemgo, död 2 november 1716 i Lemgo, var en tysk upptäcktsresande och läkare.

Kaempfer studerade medicin i Danzig, Kraków och Königsberg, kom 1680 till Sverige, där bröderna Pufendorff tog sig an honom, samt medföljde 1683 som läkare en svensk beskickning, som över Moskva sändes i handelsangelägenheter till Persien. Där stannade han i flera år, for så med ett holländskt skepp till Ceylon, Bengalen och Java samt åtföljde 1690 det holländska sändebudet till Japan, varvid tillika ett besök gjordes i Siam.

Efter en tvåårig vistelse i Japan återvände han till Java samt begav sig därifrån hemåt, på vägen kvarstannande någon tid i Kaplandet. Han ankom 1694 till Holland, blev medicine doktor i Leiden och bosatte sig därefter i sin hemstat Lippe-Detmold.

Endast några av de arbeten han nedskrev har givits ut, nämligen av honom själv Amoenilates exoticæ (1712) och efter hans död History of Japan and Siam (1727), Geschichte und Beschreibung von Japan (1777–1779) samt Icones selectæ plantarum, quas in Japonia collegit et delinearit Eng. Kæmpfer (1791). Kaempfers litterära kvarlåtenskap finns i British museum.

Auktorsnamnet Kaempf. kan användas för Engelbert Kaempfer i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipediaartiklar som länkar till auktorsnamnet.

Källor

Noter

  1. ^ SNAC, SNAC Ark-ID: w6st93kh, läs online, läst: 9 oktober 2017.
  2. ^ Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online-ID: biography/Engelbert-Kampfertopic/Britannica-Online, läst: 9 oktober 2017.
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Enzyklopädie-ID: kaempfer-engelbert, läst: 9 oktober 2017.
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 25 juni 2015.
  5. ^ Charles Dudley Warner (red.), Library of the World's Best Literature, 1897, läs online.