Kapkolonin

Idag är Kapkolonin ett ämne som har fått ovanlig relevans i dagens samhälle. Oavsett om det beror på dess inverkan på populärkulturen, dess inflytande på den globala ekonomin eller dess betydelse inom det vetenskapliga området, har Kapkolonin blivit ett ämne av intresse för ett brett spektrum av publik. Detta beror delvis på den hastighet med vilken nyheter och information sprids i den digitala tidsåldern, vilket har gjort att Kapkolonin fått en framträdande plats i vardagliga samtal. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika dimensionerna av Kapkolonin och dess inverkan på våra dagliga liv, såväl som de möjliga konsekvenser detta kan få i framtiden.

Kapkolonin
Cape Colony (Engelska)
Kaapkolonie (Nederländska)


17951910

Flagga

Kapkolonin runt 1890 med Östra Griqualand och Västra Griqualand annekterade och med anspråk på Stellaland/Goshen (ljusröd)
Kapkolonin runt 1890
med Östra Griqualand och Västra Griqualand annekterade
och med anspråk på Stellaland/Goshen (ljusröd)
Kapkolonin runt 1890
med Östra Griqualand och Västra Griqualand annekterade
och med anspråk på Stellaland/Goshen (ljusröd)
Huvudstad Kapstaden
Språk Engelska
Nederländska
Statsskick Konstitutionell monarki
Bildades 1795
 – bildades genom Franska revolutionskrigen
 – bildades ur Nederländska Kapkolonin
Upphörde 1910
 – uppgick i Sydafrikanska unionen
Areal 569 020 km² (1910)
Folkmängd
 – befolkningstäthet
2,564,965 (1910)
4.5 inv/km²
Valuta Pundsterling
Idag del av Sydafrika Sydafrika

Kapkolonin (engelska: Cape Colony, nederländska: Kaapkolonie) var en brittisk koloni i nuvarande Sydafrika från 1795, då brittiska trupper ockuperade den tidigare nederländska kolonin på samma plats, som grundats 1652 av Holländska Ostindiska Kompaniet i samband med grundandet av Kapstaden.

Området blev officiellt en brittisk koloni den 8 januari 1806, vilket den var fram till den 31 maj 1910, då Sydafrikanska unionen bildades. Den tidigare Kapkolonin motsvarades därefter av den sydafrikanska Kapprovinsen fram till 1994 då denna delades i tre delar, Norra Kapprovinsen, Västra Kapprovinsen och Östra Kapprovinsen.

Källor

Noter

  1. ^ ”South Africa” (på engelska). World Statesmen. http://www.worldstatesmen.org/South_Africa.html. Läst 15 november 2016. 

Externa länkar