Efedraväxter

Idag är Efedraväxter ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor och samhällen. Oavsett om det beror på dess inverkan på samhället, dess kulturella relevans eller dess betydelse inom det akademiska fältet, har Efedraväxter fångat mångas uppmärksamhet och genererat debatter, reflektioner och forskning kring detta ämne. Ur olika perspektiv och förhållningssätt har Efedraväxter väckt stort intresse genom sitt inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Efedraväxter, analysera dess betydelse, implikationer och möjliga framtida utvecklingar.

Efedror
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGnetophyta
KlassGnetopsida
OrdningEphedrales
FamiljEfedraväxter
Ephedraceae
SläkteEfedror
Ephedra
Vetenskapligt namn
§ Ephedra
Utbredning
Arter (urval)

Efedraväxter (Ephedraceae) är den enda familjen i ordningen Ephedrales. Det finns bara ett släkte i efedrafamiljen, efedror (Ephedra) och omkring 40 arter. De är hemmahörande i södra Europa, Nordafrika, Nord- och Sydamerika och tempererade områden i Asien och tål torra miljöer.

Efedrorna är buskar som är i stort sett utan blad. Istället är de mycket förgrenade och stammarna är gröna. Vid första anblicken kan de påminna om en förvedad fräkenväxt. Efedror har inga egentliga blommor eller egentliga kottar utan svårdefinierade fertila bildningar som blir köttiga då de mognar och liknar bär. De tillhör inte blomväxterna och är inte heller några barrväxter, men de är fröväxter av en mycket gammal sort.

Användning

Några arter innehåller ämnet efedrin och har därför använts som medicinalväxter. Efedrin blev klassat som läkemedel i Sverige 2005 och därmed förbjudet att säljas som livsmedel & kosttillskott. Tillverkarna av viktminskningspreparat började då ersätta efedrin med synefrin som man utvinner ur skalet och den omogna frukten från pomerans i sina produkter.

Den globala utbredningen av släktet Ephedra. Släktet är äldre än de nuvarande kontinenterna.
Hanliga delar med pollen hos Ephedra viridis.

Externa länkar