Dolomit

Utseende flytta till sidofältet dölj Dolomit

Dolomit är ett mineral bestående av kalciummagnesiumkarbonat (CaMg(CO3)2). Namnet dolomit används även ibland för bergarter såsom dolosten och dolomitmarmor i vilka dolomit är det dominerande mineralet. Mineralet dolomit har en hårdhet på cirka 3½–4 på Mohs hårdhetsskala.

Troligen beskrevs dolomit först av Carl von Linné 1768. Mineralet fick sitt namn i mars 1792 av Nicolas-Théodore de Saussure, som uppkallade det efter den franska geologen Déodat Gratet de Dolomieu (1750–1801) som upptäckte bergarten i det som nu kallas Dolomiterna i norra Italien.

Eldhållfastheten är ganska god.

Styrelsen för teknisk utveckling (STU) föreslår dolomit som tänkbart fyllmedel inom pappersindustrin.

Dolomitmarmor

Dolomitmarmor är en metamorf bergart med dolomit som huvudbeståndsdel. Den kan vara vit till färgen, men har ofta gulbruna eller gröna flammor. I Sverige har den brutits sedan 1800-talet som byggnadssten och klär som ekebergsmarmor bland annat fasaden till Dramatiska teatern i Stockholm.

Dolomitmarmor är värdbergart för malmen i Sala silvergruva och bryts i Tistbrottet väster om gruvan. Dolomit bryts också i Masugnsbyn.

Dolomitmarmor är Närkes landskapssten.

Se även

Källor

Noter

  1. ^ ”Dolomite: Dolomite mineral information and data.”. www.mindat.org. http://www.mindat.org/min-1304.html. Läst 17 november 2015.