David Ljungdahl

I världen av David Ljungdahl finns det ett helt universum av möjligheter och upptäckter att utforska. Oavsett om vi pratar om en persons liv, ett visst ämne, ett historiskt datum eller någon annan aspekt av vardagen, väcker David Ljungdahl ett intresse för oss som leder till att vi vill gräva djupare i dess mysterier. . Den här artikeln försöker fördjupa sig i världen av David Ljungdahl, analysera dess olika aspekter och erbjuda en bred och detaljerad vision av den. Oavsett vår koppling till David Ljungdahl är vi säkra på att dess studie kommer att ge oss större förståelse och personlig berikning.

David Ljungdahl
Född5 december 1870[1][2]
Motala[1][2][3], Sverige
Död6 september 1940[1] (69 år)
Sankt Matteus församling[1], Sverige
BegravdNorra begravningsplatsen[4]
kartor
Medborgare iSverige[5]
SysselsättningEntomolog, lärare, konsthantverkare, illustratör
Redigera Wikidata
Ljungdahl framför sin modell av Alvastra pålbyggnad 1928.

David Vilhelm Ljungdahl, född 5 december 1870 i Motala, död 6 september 1940 i Stockholm, var en svensk entomolog, konsthantverkare, lärare och illustratör.

Han var son till skräddarmästaren Petter Vilhem Ljungdahl och Lovisa Bergqvist, från 1896 gift med Lovisa Augusta Borgh.

Liv och verk

Ljungdahl studerade vid Tekniska skolan 1886–1892 och vid Konstakademin i Stockholm 1894–1895. Han deltog sedan i Axel Tallbergs etsningskurs. Han erhöll 1908–1909 ett konstnärsarvode från konstakademin. Han anställdes 1912 som lärare vid Tekniska skolan och senare på Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Han ställde ut tillsammans med Svenska konstnärernas förening, Konstföreningen för södra Sverige, Svensk konst i Helsingborg, Konst och industriutställningen i Norrköping 1906 samt Industri- slöjd- och konstutställningen i Lund 1907.

Han var verksam som modellbyggare för Nordiska museet och Statens historiska museum, han har även formgivit exlibris och illustrerat böcker. Bland annat gjorde han omslaget till Verner von Heidenstams Hans Alienus, Selma Lagerlöfs Slåtterkarlarna i Ekolsund och Jules Vernes Kapten Grants barn. Tillsammans med entomologerna Frithiof Nordström, Einar Wahlgren och Albert Tullgren, tillkom monumentalverket, Svenska Fjärilar, 1935–1941, där Ljungdahl stått för illustrationerna. Vid sidan om sitt eget skapande och arbetet som lärare medverkade han som presstecknare i bland annat Vecko-Journalen.

Ljungdahl är representerad vid Nationalmuseum [6] med teckningar och grafik och Göteborgs konstmuseum.[7]

David Ljungdahl är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.[8]

Målningar

Bokomslag och affischer

Källor

Noter

Externa länkar