Byälven

I dagens värld har Byälven blivit ett ämne av obestridlig relevans. Dess närvaro och inverkan manifesteras på olika områden, från det personliga livet till den professionella sfären. Oavsett om det är lokalt eller globalt har Byälven väckt stort intresse och debatt bland experter och fans. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Byälven, analysera dess inflytande, återverkningar och möjliga lösningar. Genom ett multidisciplinärt förhållningssätt försöker vi belysa detta ämne som är så relevant i det nutida samhället.

För en färja, se Linfärjan Byälven.
Byälven
Å
Byälven i Säffle nedströms slussen
Byälven i Säffle nedströms slussen
Land Sverige
Världsdel Europa
Källa Glafsfjorden
Mynning Vänern
Längd 40 km
Flodbäcken 4 785 km²
Geonames 2718572
Läge för Byälvens utflöde.
Läge för Byälvens utflöde.
Läge för Byälvens utflöde.
Karta
Byälvens sträckning
Byälven/Mangenvassdraget i Norge uppströms sjön Skjervangen.

Byälven är en älv i västra Värmland som rinner från sjön Glafsfjorden till Vänern och därvid passerar Gillberga, Nysäter, Harefjorden, Säffle och By. Längd cirka 40 km, inkl. källflödena 190 km. Avrinningsområdet är 4 785 km², varav cirka 28 procent ligger i Norge. Medelvattenföringen vid mynningen är 58 m³/s. Byälven tillhör Göta älvs huvudavrinningsområde. Det största biflödet är Vaggeälven som ansluter i Nysockensjön. Källflöden: Mangenvassdraget, Kölaälven, Noreälven samt Jösseälven.

Byälven är segelbar mellan Säffle och Glafsfjorden. I Säffle finns farledens enda sluss, se Säffle kanal. Det är alltså möjligt att ta sig från hamnarna i Glafsfjorden ända ut i havet via Byälven, Vänern och Trollhätte kanal.

Fiske

I Byälven fiskas det bland annat lake, gös, abborre, gädda, öring, mört och björkna.[1]

Enligt fiskeriverket ska den rödlistade fisken asp leka i de nedre delarna av Byälven vid Säffle. Aspen ska även leka i biflödet Lillälven nedströms det nedersta vandringshindret.[2][3]

Källor