Bohai

Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Bohai, som har fått relevans inom olika områden de senaste åren. Sedan dess uppkomst har Bohai fångat uppmärksamheten hos akademiker, experter och allmänheten, och skapat kontroverser och debatt kring dess konsekvenser och konsekvenser. Under de följande raderna kommer olika perspektiv och tillvägagångssätt relaterade till Bohai, samt dess påverkan på samhälle, ekonomi och kultur, att utforskas. Genom en detaljerad och rigorös analys är syftet att belysa detta ämne och bidra till förståelsen och reflektionen kring Bohai.

För bukten i Bohai med samma namn, se Bohaibukten. För andra betydelser, se Bohai (olika betydelser).
Zhilivikens läge (blått).

Bohai (även kallat Bo Hai, Zhiliviken, Zhiligolfen) är den innersta delen av Gula havet i Asien. Det sträcker sig från östra Kina, närmare bestämt från Dalian till Penglai och täcker en yta på 78 000 km².

Den åtskiljs från resten av Gula Havet av Bohaisundet, mellan Liaodonghalvön och Shandonghalvön. I Bohai finns tre andra mindre bukter, Liaodongbukten, Laizhoubukten och Bohaibukten. I Bohai utmynnar floderna Gula floden, Liaohe, Haihe och Luanfloden. Djupen är i allmänhet bara cirka 20-30 meter. I mynningsområdet finns flera små öar och djupet är där cirka 60 meter.

Det är också en livlig havsväg till Kinas huvudstad Peking. Fyndigheter av olja och naturgas finns också i bukten.