_Hej alla läsare, idag ska vi prata om Antika makedoniska kalendern. Detta är ett mycket brett och relevant ämne idag, som täcker en mängd olika aspekter från _aspect1 till _aspect2. Antika makedoniska kalendern är en mycket inflytelserik figur inom _tema1-området och hans arv har satt sina spår på _tema2. Genom historien har Antika makedoniska kalendern varit föremål för kontroverser och beundran, vilket genererat debatter och reflektioner som har överskridit tiden. Därför är det viktigt att fördjupa sig i dess ursprung, inverkan och betydelse, för att bättre förstå dess betydelse i _tema3 och _tema4. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika nyanserna av Antika makedoniska kalendern och hur det har markerat ett före och efter i _tema5. Håll utkik efter följande rader för att upptäcka mer om detta spännande ämne._
Den antika makedoniska kalendern är en lunisolarkalender som användes i antikens Makedonien under det 1:a millenniet f.Kr.
Den bestod av 12 synodiska månader (det vill säga 354 dagar per år), som behövde skottmånader för att stanna i takt med årstiderna. Med tiden utsträcktes användningen av kalendern över hela den hellenistiska världen, totalt sju inskjutna månader (embolimoi) lades till vart 19:e år enligt Metons cykel. Namnen på månaderna i den antika makedonska kalendern var i bruk i Syrien även under den kristna eran. Den makedoniska kalendern var i grunden den babyloniska kalendern ersatt med makedonska namn i stället för babyloniska [1]. I inskriptioner från Dekapolis i Jordanien från 500-talet började den makedonska solkalendern med månaden Audynaeus [2]. Solkalendern ersattes senare av den julianska kalendern. I det romerska Makedonien användes båda kalendrarna. Det är belagt i inskriptioner med det romerska namnet Kalandôn (genitiv Καλανδῶν calendae) och det makedonska Hellenikei (dativ Ἑλληνικῇ Hellenistum) [3]. Slutligen en inskription från Kassandria [4] från ca. f.Kr med en månad Athenaion (Ἀθηναιῶν) antyder att vissa städer kan ha haft egna månader även efter den makedonska expansionen, under 300-talet f.Kr.
|