I den här artikeln kommer AMOS (granatkastare) att behandlas ur ett omfattande och djupt perspektiv, och utforska dess många aspekter och konsekvenser på olika områden av livet. Genom en detaljerad och genomtänkt analys kommer vi att söka till fullo förstå den betydelse och inverkan som AMOS (granatkastare) har på dagens samhälle, samt de möjliga lösningarna eller alternativen till de utmaningar det innebär. Olika tillvägagångssätt och synpunkter kommer att undersökas för att erbjuda en holistisk och berikande vision av AMOS (granatkastare), med syftet att främja debatt och kritisk reflektion kring detta ämne som är så aktuellt idag.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2014-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
AMOS (Advanced Mortar System), av svenska försvaret benämnd SSG 120 (Splitterskyddad granatkastare 120 mm), är ett system för granatkastare som utvecklats i samarbete mellan Sverige och Finland. Projektet började som ett samnordiskt projekt, men efter att Danmark och Norge hoppat av drevs utvecklingen fram av Försvarets materielverk (FMV) i Sverige och Defence Forces Material Command i Finland.
Systemet består av dubbla tornmonterade 120 mm granatkastare, som ska kunna monteras på såväl landbaserade fordon, exempelvis det svenska Stridsfordon 90 och finska Patria AMV, som sjöbaserade farkoster som Stridsbåt 90H samt dess efterföljare Stridsbåt 2010 och de finska Jurmo-klassbåtarna.
Leverantör av systemet är det finsk/svenska företaget Patria Hägglunds, ursprungligen ett samarbete mellan BAE Land Systems Hägglunds och Patria Weapons Systems.
Genomförandegruppen avbröt projektet för att anskaffa AMOS till svenska försvaret, vilket fastställdes i och med försvarsbeslutet 2009. År 2016 tecknades kontrakt om att förse de 40 fordonschassin, som levererats redan åren 2003–2004, med ett annat granatkastarsystem. Dessa levererades till Försvarsmakten åren 2019–2020 och fick beteckningen Granatkastarpansarbandvagn 90, förkortat GrkPbv 90.