Titus



Aldrig i mänsklighetens historia har det funnits så mycket information om Utforska Titus 2023: En omfattande guide som det är idag tack vare internet. Men denna tillgång till allt relaterat till Utforska Titus 2023: En omfattande guide är inte alltid lätt. Mättnad, dålig användbarhet, och svårigheten att skilja mellan korrekt och felaktig information om Utforska Titus 2023: En omfattande guide är ofta svåra att övervinna. Det var det som motiverade oss att skapa en pålitlig, säker och effektiv sajt.

Det stod klart för oss att för att nå vårt mål räckte det inte med korrekt och verifierad information om Utforska Titus 2023: En omfattande guide . Allt vi hade samlat om Utforska Titus 2023: En omfattande guide måste också presenteras på ett tydligt, läsbart sätt, i en struktur som underlättade användarupplevelsen, med en ren och effektiv design, och som prioriterade lastningshastighet. Vi är övertygade om att vi har uppnått detta, även om vi hela tiden arbetar med att göra små förbättringar. Om du har hittat det du har haft nytta av Utforska Titus 2023: En omfattande guide och du har känt dig bekväm, vi blir väldigt glada om du kommer tillbaka till scientiaen.com när du vill och behöver.

Titus
Sätta dit
Romerska kejsaren
Regera24 juni 79 - 13 september 81
FöreträdareVespasianus
EfterträdareDomitianus
Born30 December 39
rom, Italien
död13 September 81(81-09-13) (41 år)
Rom, Italien
Burial
rom
Makar
FrågaJulia Flavia (av Arrecina)
Flavia (av Furnilla)
namn
Titus Flavius ​​Vespasianus (födelse)
Titus Caesar Vespasianus (69–79)
Regnalt namn
Imperator Titus Caesar Vespasianus Augustus
Dynastyflavian
FaderVespasianus
MorDomitilla

Titus Caesar Vespasianus (/ˈttəs/ TY-təs; 30 december 39 – 13 september 81 e.Kr.) var Romerska kejsaren från 79 till 81. Medlem av den Flavisk dynastiTitus efterträdde sin far Vespasianus vid hans död.

Innan Titus blev kejsare blev han känd som militär befälhavare, under sin far i judeen under Första judisk-romerska kriget. Kampanjen fick ett kort stopp i och med kejsarens död Nero år 68 och lanserade Vespasianus bud på kejsermakten under De fyra kejsarnas år. När Vespasianus utropades till kejsare den 1 juli 69 lämnades Titus ansvarig för att få ett slut på det judiska upproret. I 70, han belägrade och intog Jerusalem, och förstörde staden och Andra templet. För denna prestation tilldelades Titus en triumf; Den Titus båge firar sin seger till denna dag.

Under sin fars styre blev Titus känd i Rom som tjänst som prefekt av Praetorian Guard, och för att ha haft ett kontroversiellt förhållande med den judiska drottningen Berenice. Trots oro över sin karaktär, regerade Titus till stor hyllning efter Vespasianus död 79, och ansågs vara en bra kejsare av Suetonius och andra samtida historiker.

Som kejsare är Titus mest känd för att ha slutfört Colosseum och för hans generositet med att lindra lidandet som orsakats av två katastrofer, den Vesuvius utbrott år 79 e.Kr och en brand i Rom år 80. Efter knappt två år i tjänst dog Titus i feber den 13 september 81. Han var deifierad genom att romersk senat och efterträddes av sin yngre bror Domitianus.

Tidigt liv

Titus föddes i rom, troligen den 30 december 39 e.Kr., som äldste son till Titus Flavius ​​Vespasianus, allmänt känd som Vespasianus, och Domitilla den äldre. Han hade en yngre syster, Domitilla den yngre (född 45) och en yngre bror, Titus Flavius ​​Domitianus (född 51), vanligen kallad Domitianus.

Familjebakgrund

Decennier av inbördeskrig under 1:a århundradet f.Kr. hade i hög grad bidragit till att den gamla aristokratin i Rom gick bort, som gradvis ersattes i framträdande roll av en ny italiensk adel under det tidiga 1:a århundradet. En sådan familj var Gens flavia, som steg från relativt dunkel till framträdande plats på bara fyra generationer, och förvärvade rikedom och status under kejsarna i Julio-Claudianska dynastin. Titus farfars far, Titus Flavius ​​Petro, hade tjänstgjort som en centurion under Pompey under Caesars inbördeskrig. Hans militära karriär slutade i skam när han flydde från slagfältet vid Slaget vid Pharsalus år 48 f.Kr.

Trots det lyckades Petro förbättra sin status genom att gifta sig med den extremt rika Tertulla, vars förmögenhet garanterade Petros sons rörlighet uppåt. Titus Flavius ​​Sabinus I, Titus farfar. Sabinus själv samlade ytterligare rikedomar och möjliga ryttare status genom sina tjänster som Skatteinsamlare i Asien och bankman i Helvetia. Genom att gifta sig Vespasia Polla, allierade han sig med det mer prestigefyllda patricier gens Vespasia, vilket säkerställer höjden av sina söner Titus Flavius ​​Sabinus II och Vespasianus till senator rang.

Du har nu möjlighet politisk karriär av Vespasianus omfattade kontoren för kvestor, aedile och prätor och kulminerade med en konsulat år 51, året Domitianus föddes. Som militär befälhavare fick han tidigt rykte genom att delta i romersk invasion av Storbritannien i 43. Det lilla som är känt om Titus tidiga liv har lämnats i arv Suetonius, som antecknade att han uppfostrats vid det kejserliga hovet i sällskap med Britannicus, kejsarens son Claudius, som skulle bli mördad av Nero i 55.

Historien berättades till och med att Titus låg tillbakalutad bredvid Britannicus den kvällen han mördades och smuttade på giftet som överlämnades till honom. Ytterligare detaljer om hans utbildning är knappa, men det verkar som om han visade ett tidigt löfte militär konst och var en skicklig poet och talare både i grekisk och latin.

Vuxenliv

Titus, c. 70 e.Kr

Från omkring 57 till 59 var han militär tribun in germaniumoxid. Han tjänstgjorde också i Britannia och kanske kom omkring 60 med förstärkningar som behövdes efter upproret av Boudica. Omkring 63 återvände han till Rom och gifte sig Arrecina Tertulla, dotter Marcus Arrecinus Clemens, en föredetta Prefekt för pretoriangardet. Hon dog omkring 65.

Titus tog sedan en ny hustru till en mycket mer framstående familj, Marcia Furnilla. Marcias familj var dock nära kopplad till motståndet mot Nero. Hennes farbror Barea Soranus och hans dotter Servilia var bland dem som omkom efter det misslyckade Pisonisk konspiration av 65. Vissa moderna historiker menar att Titus skilde sig från sin fru på grund av hennes familjs koppling till konspirationen.

Titus gifte sig aldrig om och verkar ha haft flera döttrar, åtminstone en av dem av Marcia Furnilla. Den enda man vet hade överlevt till vuxen ålder var Julia Flavia, kanske Titus barn av Arrecina, vars mor också hette Julia. Under denna period praktiserade Titus också juridik och uppnådde rang av kvestor.

judiska kampanjer

Du har nu möjlighet provinsen Judeen under 1:a århundradet.

I 66, den Judar av Judea provinsen gjorde uppror mot det romerska riket. Cestius Gallus, den legat av Syrien, besegrades kl slaget vid Beth-Horon och tvingas retirera från Jerusalem. Den pro-romerska kungen Agrippa II och hans syster Berenice flydde staden till Galilee, där de senare gav sig själva till romarna.

Nero utsåg Vespasianus att slå ned upproret, som skickades till regionen omedelbart med Femte legionen och Tionde legionen. Han fick senare sällskap kl Ptolemais av Titus med Femtonde legionen. Med en styrka på 60,000 XNUMX yrkessoldater förberedde sig romarna för att svepa över Galileen och marschera mot Jerusalem.

Krigets historia täcktes i detalj av den romersk-judiske historikern Josephus i hans arbete Judarnas krig. Josefus tjänstgjorde som befälhavare i staden Yodfat när den romerska armén invaderade Galileen 67. Efter en utmattande belägring som varade i 47 dagar föll staden, med uppskattningsvis 40,000 XNUMX dödade. Titus var dock inte bara inställd på att avsluta kriget.

Efter att ha överlevt ett av flera gruppsjälvmord, kapitulerade Josefus till Vespasianus och blev fånge. Han skrev senare att han hade försett romarna med underrättelser om den pågående revolten. År 68 var hela kusten och norra Judeen underkuvade av den romerska armén, med avgörande segrar som vann kl. Taricheae och Gamala, där Titus utmärkte sig som en skicklig general.

De fyra kejsarnas år

En karta över det romerska riket under De fyra kejsarnas år (AD 69). Blå områden indikerar provinser lojala mot Vespasianus och Gaius Licinius Mucianus.

Den sista och mest betydelsefulla befästa staden som innehas av judiskt motstånd var Jerusalem. Kampanjen stannade plötsligt när nyheterna kom om Neros död. Nästan samtidigt romersk senat hade förklarat Galba, guvernören i Spanien, som kejsare. Vespasianus bestämde sig för att invänta ytterligare order och skickade Titus för att hälsa på den nya princeps.

Innan han nådde Italien fick Titus veta att Galba hade blivit mördad och ersatt av Oo, guvernören i Lusitania, och det vitellius och hans arméer in germaniumoxid förberedde sig för att marschera mot huvudstaden, med avsikt att störta Otho. Eftersom han inte ville riskera att bli tagen som gisslan av den ena eller andra sidan, övergav han resan till Rom och återförenade sig med sin far i Judeen. Under tiden besegrades Otho i Första slaget vid Bedriacum och begick självmord.

När nyheten nådde arméerna i Judeen och Ægyptus, de tog saken i egna händer och förklarade Vespasianus till kejsare den 1 juli 69. Vespasianus accepterade och, efter förhandlingar av Titus, gick han samman med Gaius Licinius Mucianus, guvernör i Syrien. En stark styrka från de judiska och syriska legionerna marscherade mot Rom under befäl av Mucianus, och Vespasianus reste till Alexandria, och lämnade Titus ansvarig för att avsluta det judiska upproret. I slutet av 69 hade Vitellius styrkor slagits, och Vespasianus utropades officiellt till kejsare av senaten den 21 december, vilket avslutade De fyra kejsarnas år.

Belägring av Jerusalem

Förstörelse av Jerusalems tempel, Francesco Hayez, olja på duk (1867) skildrar förstörelsen och plundringarna av det andra templet av den romerska armén.

Under tiden hade judarna blivit indragna i ett eget inbördeskrig genom att dela upp motståndet i Jerusalem mellan flera fraktioner. De Sicarii, ledd av Menahem ben Juda, kunde hålla på länge; de Zeloter, ledd av Eleazar ben Simon, föll så småningom under den galileiske ledarens befäl John av Gush Halav; och den andra nordliga rebellbefälhavaren, Simon Bar Giora, lyckades få ledarskap över Idumer. Titus belägrade Jerusalem. Den romerska armén fick sällskap av Tolfte legionen, som tidigare hade besegrats under Cestius Gallus, och från Alexandria sände Vespasianus Tiberius Julius Alexander, guvernör i Egypten, att agera som Titus andra befälhavare.

Titus omringade staden med tre legioner (femte, XII:e och XV:e) på den västra sidan och en (X:te) på Oliverberget österut. Han satte press på invånarnas mat- och vattenförsörjning genom att låta pilgrimer komma in i staden för att fira påsk och sedan vägra dem att lämna. Judiska räder trakasserade ständigt den romerska armén, varav en nästan resulterade i att Titus tillfångatogs.

Efter att Josephus försök att förhandla fram en kapitulation hade misslyckats, återupptog romarna fientligheterna och bröt snabbt igenom stadens första och andra murar. För att skrämma motståndet beordrade Titus desertörer från den judiska sidan att vara korsfäst runt stadsmuren. Vid den tiden hade judarna varit utmattade av hungersnöd, och när den svaga tredje muren bröts upp, uppstod bittra gatustrider.

Romarna erövrade slutligen Antonias fästning och började ett frontalangrepp på portarna till Andra templet. När de bröt upp porten satte romarna den övre och nedre staden i lågor, vilket kulminerade med förstörelsen av templet. När bränderna lagt sig gav Titus order om att förstöra resten av staden, påstås ha för avsikt att ingen skulle komma ihåg namnet Jerusalem. Templet revs, Titus soldater utropade honom imperator för att hedra segern.

Jerusalem plundrades och mycket av befolkningen dödades eller skingrades. Josephus hävdar att 1,100,000 XNUMX XNUMX människor dödades under belägringen, varav de flesta var judar. Josephus antaganden om dödssiffran avvisas som omöjliga av modern forskning eftersom omkring en miljon människor då bodde i landet Israel, hälften av dem judiska och betydande judiska befolkningar kvar i området efter kriget var över, även i den hårt drabbade regionen av Judeen. Men 97,000 XNUMX tillfångatogs och förslavades, inklusive Simon Bar-Giora och John av Gischala. Många flydde till områden runt om MEDELHAVET. Titus vägrade enligt uppgift att acceptera en segerkrans, eftersom han hävdade att han inte hade vunnit segern på egen hand utan hade varit det fordon genom vilket deras Gud hade visat sin vrede mot sitt folk.

Du har nu möjlighet Judisk diaspora under Templets förstörelse, enl Josephusvad i Parthien (Persien), Babylonien (Irak), och Saudi, och några var bortom Eufrat och i Adiabene (Kurdistan).

Arvinge till Vespasianus

Titus's triumf efter Första judisk-romerska kriget firades med Titus båge i Rom, som visar skatterna hämtade från templet, inklusive Menorah och Jerikos trumpeter.

Titus kunde inte segla till Italien under vintern och firade utstuderade spel kl Caesarea Maritima och Berytus och sedan reste till ZeugmaEufrat, där han förärades en krona av Vologases I från Parthia. Medan han var på besök Antioch, bekräftade han judarnas traditionella rättigheter i den staden.

Staty av Titus modellerad efter Doryphoros of Polykleitos, 79–81 e.Kr., Vatikanmuseerna

På väg till Alexandria, stannade han till Memphis att helga den heliga tjuren apis. Enligt Suetonius orsakade det bestörtning eftersom ceremonin krävde att Titus skulle bära en diadem, som romarna förknippade med monarki, och partisanskapet av Titus legioner hade redan lett till farhågor för att han skulle kunna göra uppror mot sin far. Titus återvände snabbt till Rom i hopp om, enligt Suetonius, att dämpa alla misstankar om sitt beteende.

Vid sin ankomst till Rom 71 tilldelades Titus en triumf. Tillsammans med Vespasianus och Domitianus red Titus in i staden, entusiastiskt saluterad av den romerska befolkningen och föregicks av en överdådig parad som innehöll skatter och fångar från kriget. Josephus beskriver en procession med stora mängder guld och silver som bärs längs vägen, följt av utarbetade återskapande av kriget, judiska fångar och slutligen skatterna som tagits från Jerusalems tempel, inklusive Menorah och Moseböckerna. Simon Bar Giora avrättades i Forum, och processionen avslutades med religiösa offer vid Jupiters tempel. Du har nu möjlighet triumf- Titus båge, som står vid ena ingången till Forumet, till minne av Titus seger.

Med Vespasianus utropad till kejsare fick Titus och hans bror Domitianus titeln Caesar från senaten. Förutom att dela tribunician makt med sin far höll Titus sju konsulat under Vespasianus regeringstid och agerade som hans sekreterare och framträdde i senaten på hans vägnar. Mer avgörande var att han utsågs Pretoriansk prefekt (befälhavaren för Praetorian Guard), för att säkerställa dess lojalitet mot kejsaren och ytterligare befästa Vespasianus position som en legitim härskare.

I den egenskapen uppnådde Titus betydande ryktbarhet i Rom för sina våldsamma handlingar, och beordrade ofta att misstänkta förrädare skulle avrättas på plats. När i 79, en tomt av Aulus Caecina Alienus och Eprius Marcellus För att störta Vespasianus avslöjades, bjöd Titus Alienus på middag och beordrade honom att bli knivhuggen innan han ens hade lämnat rummet.

Under judiska krigen hade Titus inlett en kärleksrelation med Berenice, syster till Agrippa II. Du har nu möjlighet Herodianer hade samarbetat med romarna under upproret, och Berenice hade själv stött Vespasianus i hans kampanj för att bli kejsare. År 75 återvände hon till Titus och bodde öppet med honom i palatset som hans utlovade hustru. Romarna var försiktiga med den östliga drottningen och ogillade deras förhållande. När paret offentligt fördömdes av cyniker på teatern föll Titus under trycket och skickade iväg henne, men hans rykte led ytterligare oavsett.

Kejsare

Följd

En romersk denarer föreställande Titus, ca. 79. Det omvända firar hans triumf i Judiska krig, föreställande en judisk fånge som knäböjer framför en vapentrofé. Bildtext: IMP. T. CAESAR VESPASIANVS AVG. / TRibunus POTestas VIII, KONSUL VII

Vespasian dog av en infektion den 23 eller 24 juni 79 e.Kr., och efterträddes omedelbart av sin son Titus. Han var den första romerske kejsaren som kom till tronen efter sin egen biologiska far. Som farao av ​​Egypten antog Titus titulären Autokrator Titos Kaisaros Hununefer Benermerut ("Kejsar Titus Caesar, den perfekta och populära ynglingen"). På grund av hans många (påstådda) laster fruktade många romare att han skulle bli ännu en Nero. Mot dessa förväntningar visade sig dock Titus vara en effektiv kejsare och var omtyckt av befolkningen, som prisade honom högt när de fann att han hade de största dygderna, istället för laster.

En av hans första handlingar som kejsare var att beordra ett stopp för rättegångar baserade på anklagelser om förräderi, som länge hade plågat rektor. Lagen om förräderi, eller majestalagen, var ursprungligen avsedd att åtala dem som korrupt hade "försämrat Roms folk och majestät" genom någon revolutionär handling. Enligt augustus, dock hade den seden återupplivats och tillämpats för att täcka förtal och förtal också. Detta ledde till många rättegångar och avrättningar under Tiberius, Caligula, och Nero, och bildandet av nätverk av informatörer (delatorer), som terroriserade Roms politiska system i årtionden.

Titus satte stopp för denna praxis mot sig själv eller någon annan och förklarade:

Det är omöjligt för mig att bli förolämpad eller kränkt på något sätt. För jag gör ingenting som förtjänar kritik, och jag bryr mig inte om vad som rapporteras falskt. När det gäller kejsarna som är döda och borta, de kommer att hämnas ifall någon gör dem fel, om de i sanning är halvgudar och besitter någon makt.

Följaktligen nej senatorer dödades under hans regeringstid; han höll sålunda sitt löfte att han skulle tillträda ämbetet som Pontifex Maximus "i syfte att hålla händerna obefläckade". Informatörer straffades offentligt och förvisades från staden. Titus förhindrade vidare övergrepp genom att göra det olagligt för en person att vara det prövad enligt olika lagar för samma brott. Till slut, när Berenice återvände till Rom, skickade han bort henne.

Som kejsare blev han känd för sin generositet, och Suetonius uppger att när han insåg att han inte hade gjort någon nytta för någon under en hel dag sa han: "Vänner, jag har förlorat en dag".

Utmaningar

Du har nu möjlighet Utbrott av berget Vesuvius 79 helt förstörd Pompeji och Herculaneum. Gipsavgjutningar av faktiska offer som hittats under utgrävningar visas nu i några av ruinerna.

Även om Titus korta regeringstid präglades av en relativ frånvaro av större militära eller politiska konflikter, stod han inför ett antal stora katastrofer. Några månader efter hans anslutning, Vesuvius bröt ut. Utbrottet förstörde nästan helt städerna och semesterortssamhällena runt om Neapelbukten. Städerna i Pompeji och Herculaneum begravdes under meter av sten och lava, döda tusentals. Titus utsåg två ex-konsuler att organisera och koordinera hjälpinsatserna och skänkte personligen stora summor pengar från den kejserliga skattkammaren för att hjälpa vulkanens offer. Dessutom besökte han Pompeji en gång efter utbrottet och igen året därpå.

Under det andra besöket, våren 80, bröt en brand ut i Rom och brände stora delar av staden i tre dagar och tre nätter. Även om omfattningen av skadorna inte var lika katastrofala som under Stor eld av 64 och avgörande skonade de många distrikten av ö, Cassius Dio registrerar en lång lista över viktiga offentliga byggnader som förstördes, inklusive Agrippas Pantheon, den Jupiters tempel, den Diribitorium, delar av Pompejus teater, Och den Saepta Julia bland andra. Återigen kompenserade Titus personligen för de skadade regionerna. Enligt Suetonius bröt också en pest ut under branden. Sjukdomens natur och dödssiffran är dock okända.

Under tiden hade kriget återupptagits BritanniaDär Gnaeus Julius Agricola tryckt längre in Caledonia och lyckades etablera flera fort där. Som ett resultat av sina handlingar fick Titus titeln imperator för femtonde gången, mellan 9 september och 31 december 79 e.Kr.

Hans regeringstid såg också upproret ledd av Terentius Maximus, en av flera falska Neros som dök upp under hela 70-talet. Även om Nero främst var känd som en allmänt hatad tyrann, finns det bevis för att han under en stor del av hans regeringstid förblev mycket populär i de östra provinserna. Rapporter om att Nero hade överlevt hans störtande drevs av de förvirrande omständigheterna kring hans död och flera profetior som förutsade hans återkomst.

Enligt Cassius Dio liknade Terentius Maximus Nero till röst och utseende och sjöng liksom han till lyra. Terentius etablerade sig i Mindre Asien men var snart tvungen att fly bortom Eufrat och tog sin tillflykt till Parter. Dessutom uppger källor att Titus upptäckte att hans bror Domitianus planerade mot honom men vägrade att få honom dödad eller förvisad.

Offentliga arbeten

Den flaviska amfiteatern, mer känd som Colosseum, färdigställdes efter 10 års konstruktion under Titus regeringstid och invigdes med spektakulära spel som varade i 100 dagar. Ser Invigningsspel av Flavian Amphitheater.

Byggandet av den flaviska amfiteatern, nu mer känd som Colosseum, påbörjades i 70 under Vespasianus och avslutades slutligen år 80 under Titus. Förutom att ge spektakulär underhållning till den romerska befolkningen, var byggnaden också tänkt som ett gigantiskt triumfmonument för att fira flavianernas militära prestationer under judiska krig.

Du har nu möjlighet invigningsspel varade i hundra dagar och sades vara extremt omständliga, bl.a gladiatorstrid, slagsmål mellan vilda djur (elefanter och kranar), håna sjöstrider för vilken teatern översvämmades, hästkapplöpningar och vagnkapplöpningar. Under spelen släpptes träkulor i publiken, inskrivna med olika priser (kläder, guld eller t.o.m. slavar), som sedan kunde bytas mot den angivna varan.

Intill amfiteatern, inom Nero's område Gyllene husTitus hade också beordrat byggandet av en ny publik badhus, den Titus bad. Byggnaden av byggnaden avslutades hastigt för att sammanfalla med färdigställandet av den flaviska amfiteatern.

Övning av kejsarkult återupplivades av Titus, men uppenbarligen mötte det vissa svårigheter eftersom Vespasianus inte gudifierades förrän sex månader efter hans död. Att hedra och glorifiera Flavisk dynasti vidare lades grunden för det som senare skulle bli Vespasianus och Titus tempel, som avslutades av Domitianus.

Död

Marmorstaty av Titus hittades nära Lateran dop, Chiaramonti-museet av Vatikanmuseerna

Vid slutet av spelen invigde Titus officiellt amfiteatern och baden i vad som var hans sista inspelade akt som kejsare. Han gav sig ut för sabine territorier men insjuknade vid den första utstationeringsstationen där han dog i feber, enligt uppgift i samma bondgård som sin far. Enligt uppgift var de sista orden han yttrade innan han gick bort "Jag har bara gjort ett misstag".

Titus hade styrt Romarriket i drygt två år: från faderns död 79 till hans egen 13 september 81. Han efterträddes av Domitianus, vars första akt som kejsare var att avguda hans bror.

Historiker har spekulerat om den exakta karaktären av hans död och vilket misstag Titus anspelade på i sina sista ord. Philostratus skrev att han förgiftades av Domitianus med en havshare (Aplysia depilans) och att hans död hade förutsagts honom av Apollonius av Tyana. Suetonius och Cassius Dio hävdar att han dog av naturliga orsaker, men båda anklagar Domitianus för att ha lämnat den sjuke Titus för död. Följaktligen ansåg Dio misstaget att hänvisa till att inte låta Titus bror avrättas när han befanns ha öppet konspirera mot honom.

Du har nu möjlighet Babylonian Talmud (gittin 56b) tillskriver Titus död till en insekt som flög in i hans näsa och plockade i hans hjärna i sju år i en upprepning av en annan legend som hänvisar till den bibliska kungen Nimrod. Enligt rabbinsk litteratur var Titus en ättling till esau och vågade utmana Herren. Judisk tradition säger att Titus plågades av Gud för att ha förstört det andra Tempelberget och dog som ett resultat av en gnat gick upp för näsan, vilket orsakade en stor tillväxt inuti hans hjärna som dödade honom. En berättelse är nedtecknad i vilken Onkelos, en brorson till den romerske kejsaren Titus som förstörde det andra templet, med avsikt att konvertera till judendomen, kallar fram andar för att hjälpa honom att bestämma sig. Var och en beskriver sitt straff i livet efter detta." Onkelos, son till Kolonikos ... gick och uppväckte Titus från de döda med magiska konster och frågade honom: 'Vem är mest ansedd i världen? Han svarade: Israel. Vad då, han sa, om att gå med dem? Han sa: Deras aktningar är betungande och du kommer inte att kunna genomföra dem. Gå och attackera dem i den världen och du kommer att vara på toppen som det står skrivet, Hennes motståndare har blivit huvudet osv. .; den som trakasserar Israel blir huvud. Han frågade honom: "Vad är ditt straff?" Han svarade: Vad jag har bestämt för mig själv. Varje dag samlas min aska in och dom fälls över mig och jag bränns och min aska sprids över de sju hav..."

Flavisk släktträd

Legacy

Historieskrivning

Du har nu möjlighet Titus bågeÅ Via Sacra, strax sydost om Forum Romanum i Rom

Titus rekord bland forntida historiker är en av de mest exemplariska av någon kejsare. Alla bevarade berättelser från perioden, många av dem skrivna av hans egen samtid, presenterar en mycket gynnsam syn på Titus. Hans karaktär har blomstrat särskilt i jämförelse med hans bror Domitianus.

Judarnas krig ger en ögonvittnesskildring från första hand om det judiska upproret och Titus karaktär. Neutraliteten av Josephuss skrifter har dock kommit i fråga, eftersom han var en stor skuld till Flavianer. År 71 anlände han till Rom i Titus följe, blev en romersk medborgare och tog emot romaren inga män Flavius ​​och förnamn Titus från hans beskyddare. Han fick årlig pension och bodde i palatset.

Det var i Rom och under flaviskt beskydd som Josephus skrev alla sina kända verk. Judarnas krig är starkt snedställd mot ledarna för revolten genom att framställa upproret som svagt och oorganiserat och till och med anklagar judarna för att ha orsakat kriget. Hans trovärdighet som historiker hamnade senare i brand.

En annan samtida med Titus var Publius Cornelius Tacitus, som började sin offentliga karriär 80 eller 81 och krediterar den flaviska dynastin med sin höjd. Historierna, hans redogörelse för perioden, publicerades under regeringstiden av trajanus. Tyvärr har bara de första fem böckerna från detta verk överlevt, med texten om Titus och Domitianus regeringstid helt förlorad.

Suetonius Tranquilius ger en kort men mycket gynnsam redogörelse för Titus regeringstid Tolv Caesars liv, betonade hans militära prestationer och hans generositet som kejsare och kortfattat beskrev honom så här:

Titus, med samma efternamn som sin far, var människosläktets fröjd och älskling; sådan överträffad förmåga hade han av naturen, konsten eller lyckan att vinna alla människors tillgivenheter, och det också, vilket inte är någon lätt uppgift, medan han var kejsare.

Slutligen Cassius Dio skrev hans Romersk historia över 100 år efter Titus död. Han delar en liknande syn som Suetonius, och han använder kanske till och med den senare som källa men är mer reserverad genom att notera:

Hans tillfredsställande resultat kan också ha berott på att han överlevde sin tillträde men en mycket kort tid, ty han fick alltså ingen möjlighet till fel. Ty efter detta levde han bara två år, två månader och tjugo dagar — utöver de trettionio år, fem månader och tjugofem dagar han redan hade levt vid den tiden. I detta avseende anses han verkligen ha motsvarat den långa regeringstid av augustus, eftersom det hävdas att Augustus aldrig skulle ha blivit älskad om han levt kortare tid, och inte heller Titus hade han levt längre. Ty Augustus, ehuru han i början visade sig ganska hård på grund av krigen och fraktionsstriderna, kunde senare med tiden uppnå ett lysande rykte för sina vänliga gärningar; Titus, å andra sidan, regerade med mildhet och dog på höjden av sin härlighet, medan det, om han hade levt länge, kanske hade visat sig att han har sin nuvarande berömmelse att tacka mer lycka än förtjänst.

Plinius den äldre, som senare dog under utbrottet av Vesuvius, ägnade hans Naturalis historia till Titus.

I motsats till den idealiska gestaltningen av Titus i romerska historier har det judiska minnet "Titus den onde" kommit ihåg som en ond förtryckare och förstörare av templet. Till exempel beskriver en legend i den babyloniska Talmud Titus som att han hade sex med en prostituerad på en Torahrolla inne i templet under dess förstörelse.

I senare konst

Titus triumf, av Sir Lawrence Alma-Tadema (1885). Kompositionen antyder en kärleksrelation mellan Titus och Domitianus hustru, Domitia Longina (se nedan).

Kriget i Judeen och Titus liv, särskilt hans förhållande till Berenice, har inspirerat författare och konstnärer genom århundradena. De relief i Titusbågen har varit inflytelserik i skildringen av Jerusalems förstörelse, Med Menorah används ofta för att symbolisera plundringen av Andra templet.

Litteraturen

Målningar och bildkonst

Referenser

  1. ^ Hammond, s. 27.
  2. ^ Suetonius hävdar att Titus föddes det år Caligula mördades, 41. Detta motsäger dock hans uttalande att Titus dog i sitt 42:a år, liksom Cassius Dio, som noterar att Titus var 39 vid tiden för sin tillträde. Ser Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 1, 11; Cassius Dio, Romersk historia LXVI.18; Och Brian Jones; Robert Milns (2002). Suetonius: The Flavian Emperors: A Historical Commentary. London: Bristol Classical Press. sid. 91. ISBN 978-1-85399-613-9.
  3. ^ Jones (1992), sid. 3
  4. ^ Jones (1992), sid. 1
  5. ^ a b Jones (1992), sid. 2
  6. ^ Jones, (1992), sid. 8
  7. ^ a b Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 2
  8. ^ Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 3
  9. ^ Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 4, med Jones och Milns, s. 95–96
  10. ^ Tacitus, Annaler XVI.30–33
  11. ^ Gavin Townend, "Some Flavian Connections", Journal of Roman Studies (1961), sid. 57. Se Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 4
  12. ^ Jones (1992), sid. 11
  13. ^ Philostratus, Apollonius av Tyanas liv VII.7
  14. ^ a b c Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 4
  15. ^ Jones och Milns, s. 96, 167.
  16. ^ Josephus, Judarnas krig II.19.9
  17. ^ a b Josephus, Judarnas krig III.1.2
  18. ^ a b Josefus, Judarnas krig III.4.2
  19. ^ Josephus, Judarnas krig III.7.34
  20. ^ Josephus, Judarnas krig III.8.8
  21. ^ Josephus, Judarnas krig III.10
  22. ^ Josephus, Judarnas krig IV.9.2
  23. ^ Tacitus, historier II.1
  24. ^ a b Tacitus, historier II.2
  25. ^ Tacitus, historier II.41–49
  26. ^ Josephus, Judarnas krig IV.10.4
  27. ^ Tacitus, historier II.5
  28. ^ Josephus, Judarnas krig IV.11.1
  29. ^ Tacitus, historier II.82
  30. ^ Tacitus, historier IV.3
  31. ^ Josephus, Judarnas krig V.1.4
  32. ^ Josephus, Judarnas krig V.1.6
  33. ^ Josephus, Judarnas krig V.2.2
  34. ^ Josephus, Judarnas krig V.6–V.9
  35. ^ Josephus, Judarnas krig V.11.1
  36. ^ Josephus, Judarnas krig VI.2–VI.3
  37. ^ Josephus, Judarnas krig VI.4.1
  38. ^ Sulpicius Severus, Chronicles II.30.6–7. För Tacitus som källa, se TD Barnes (juli 1977). "Fragmenten av Tacitus" historier". Klassisk filologi. 72 (3): 224–231, s. 226–228. doi:10.1086 / 366355. S2CID 161875316.
  39. ^ Josephus, Judarnas krig VI.6.1
  40. ^ a b Josephus, Judarnas krig VI.9.3
  41. ^ Schwartz, Seth (1984). "Det politiska, sociala och ekonomiska livet i Israels land". I Davies, William David; Finkelstein, Louis; Katz, Steven T. (red.). The Cambridge History of Judaism: Volym 4, The Late Roman-Rabbinic Period. Cambridge University Press. sid. 24. ISBN 978-0521772488.
  42. ^ Philostratus, Apollonius av Tyanas liv 6.29 Arkiverad 15 mars 2016 vid Wayback Machine
  43. ^ Josephus. BJ. 1.1.5.
  44. ^ Josephus, Judarnas krig VII.3.1, VII.5.2
  45. ^ Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 5
  46. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXV.6
  47. ^ Josephus, Judarnas krig VII.5.5
  48. ^ Josephus, Judarnas krig VII.5.6
  49. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXV.1
  50. ^ a b c d e Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 6
  51. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXV.16
  52. ^ Tacitus, historier II.81
  53. ^ Schalit, A. (2007). Berenice. I M. Berenbaum & F. Skolnik (red.), Encyclopaedia Judaica (2:a uppl., vol. 3, sid. 410–411). Macmillan Referens USA.
  54. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXV.15
  55. ^ Suetonius, De tolv kejsarnas liv, "Vespasianus liv" §24
  56. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXVI.17
  57. ^ a b Cassius Dio, Romersk historia LXVI.18
  58. ^ "Titus". Det antika Egyptens kungliga titel. Hämtad Mars 13 2018.
  59. ^ a b c d Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 7
  60. ^ a b c d e f g Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 8
  61. ^ a b Tacitus, Annaler I.72
  62. ^ a b c d Cassius Dio, Romersk historia LXVI.19
  63. ^ a b Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 9
  64. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXVI.22
  65. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXVI.23
  66. ^ Det exakta antalet dödsoffer är okänt, men uppskattningar av befolkningen i Pompeji varierar mellan 10,000 XNUMX ("Engineering of Pompeii: Ruins Reveal Roman Technology for Construction, Transportation and Water Distribution", Arkiverad från ursprungliga på 8 juli 2008. Hämtad Mars 10 2009.) och 25,000 (), med minst 1000 XNUMX kroppar som för närvarande återvunnits i och runt stadens ruiner.
  67. ^ a b c d Cassius Dio, Romersk historia LXVI.24
  68. ^ Tacitus, Jordbruks 22
  69. ^ Cassius Dio, Romersk historia LXVI.20
  70. ^ a b Tacitus, historier I.2
  71. ^ Sanford, Eva Matthews (1937). "Nero och östern". Harvardstudier i klassisk filologi. 48: 75-103. doi:10.2307 / 310691. JSTOR 310691.
  72. ^ a b c d e f g Cassius Dio, Romersk historia LXVI.26
  73. ^ Roth, Leland M. (1993). Att förstå arkitektur: dess element, historia och betydelse (1:a upplagan). Boulder, CO: Westview Press. ISBN 978-0-06-430158-9.
  74. ^ Claridge, Amanda (1998). Rom: En arkeologisk guide från Oxford (1:a upplagan). Oxford, Storbritannien: Oxford University Press, 1998. sid. 276-282. ISBN 978-0-19-288003-1.
  75. ^ a b c Cassius Dio, Romersk historia LXVI.25
  76. ^ Mynt med inskriptionen Divus Vespasianus utfärdades inte förrän 80 eller 81 av Titus.
  77. ^ Jones, Brian W. Kejsar Titus. New York: St. Martin's P, 1984. 143.
  78. ^ Suetonius, Tolv Caesars liv, Domitianus liv 5
  79. ^ a b c Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 10
  80. ^ Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 11
  81. ^ a b Suetonius, Tolv Caesars liv, Domitianus liv 2
  82. ^ Philostratus, Apollonius av Tyanas liv 6.32 Arkiverad 3 mars 2016 vid Wayback Machine
  83. ^ "Traktat Gittin 56b". www.sefaria.org.il.
  84. ^ Rosner, Fred. Medicin i Bibeln och Talmud. sid. 76. Pub. 1995, KTAV Publishing House, ISBN 0-88125-506-8. Utdrag kan ses på ()
  85. ^ Wikikälla:Page:Legends of Old Testament Characters.djvu/178
  86. ^ Tituss död Chabad
  87. ^ Quinn, Thomas (regissör) (26 juni 1995). Urban Legends: Säsong 3 Avsnitt 1 . Förenta staterna. FilmRise.
  88. ^ "Titus död". Chabad.org. Hämtad November 8 2018.
  89. ^ Babyloniska Talmud Gittin 56b–57a. Soncino-upplagan 1935
  90. ^ Josephus, Flavius ​​Josephus liv 76
  91. ^ Josephus, Judarnas krig II.17
  92. ^ Josefus, Flavius, Judiska kriget, tr. GA Williamson, inledning av E. Mary Smallwood. New York, Penguin, 1981, sid. 24
  93. ^ Tacitus, historier I.1
  94. ^ a b Suetonius, Tolv Caesars liv, Titus liv 1
  95. ^ Förstörelsen av Pompeji, 79 e.Kr, Översättning av Pliniuss brev. Original.
  96. ^ Plinius den äldre, Naturliga berättelser Förord
  97. ^ Babylonisk Talmud (Gittin 56b)
  98. ^ Ehrman och Pleše (2011), sid. 523.
  99. ^ Prettejohn, Elizabeth (Mars 2002). "Lawrence Alma-Tadema och den moderna staden antikens Rom". Art Bulletin. 84 (1): 115-129. doi:10.2307 / 3177255. JSTOR 3177255.

Källor

Ytterligare läsning

Primära källor

Sekundärt material

Externa länkar

Titus
Född: 30 december 39 e.Kr död: 13 september 81 e.Kr
Politiska ämbeten
Föregås av Romerska kejsaren
79-81
Efterträdde av
Föregås av romersk konsul
70
med Vespasianus
Efterträdde avsom suktiga konsuler
Föregås avsom suktiga konsuler romersk konsul
72
med Vespasianus
Efterträdde avsom suktiga konsuler
Föregås avsom suktiga konsuler romersk konsul
74-77
med Vespasianus,
följd av Domitianus
Efterträdde avsom suktiga konsuler
Föregås avsom suktiga konsuler romersk konsul
79-80
Efterträdde avsom suktiga konsuler