Paleontologi är studiet av fossiler och livet som existerade på jorden under förhistorisk tid. En av de mest grundläggande principerna i paleontologi är den geologiska tidsskalan, som används för att organisera olika perioder av jordens historia. Tidsskalan har utvecklats i över hundra år och används fortfarande för att identifiera och förstå utvecklingen av livet på jorden.
Tidsskalan är indelad i olika perioder, som utgör definierade tidsramar för specifika händelser och utvecklingar. Perioderna är uppdelade i två huvudsakliga kategorier: förhistorisk tid och historisk tid. Förhistorisk tid är perioden före människans existens medan historisk tid är perioden som människan existerar inom.
Förhistorisk tid är indelad i fyra övergripande perioder. Den första perioden är Hadeikum, som sträcker sig från jordens bildning för 4,6 miljarder år sedan till 4,0 miljarder år sedan. Den andra perioden är Arkeikum, som sträcker sig från 4,0 miljarder år sedan till 2,5 miljarder år sedan. Den tredje perioden är Proterozoikum, som sträcker sig från 2,5 miljarder år sedan till 541 miljoner år sedan. Den fjärde och sista perioden i den förhistoriska tiden är Fanerozoikum, som sträcker sig från 541 miljoner år sedan till idag.
Fanerozoikum är indelad i tre huvudsakliga perioder: Paleozoikum, Mesozoikum och Cenozoikum. Paleozoikum sträcker sig från 541 miljoner år sedan till 252 miljoner år sedan. Under denna period utvecklades de första livsformerna på landjorden och det fanns också en dramatisk explosion av akvatiska livsformer.
Mesozoikum sträcker sig från 252 miljoner år sedan till 66 miljoner år sedan och är mest känt för dinosauriernas dominans på jorden. Under Mesozoikum utvecklades också många av de moderna djurgrupperna vi ser idag.
Cenozoikum sträcker sig från 66 miljoner år sedan till idag och är mest känt för utvecklingen av däggdjur. Under Cenozoikum utvecklades också apor, människor, hästdjur och andra moderna djurgrupper.
Paleontologisk tidsskala och periodindelning är en viktig del av paleontologin. Detta system används fortfarande idag för att granska och studera utvecklingen av livet på jorden. Genom att förstå den geologiska tidsskalan kan forskare identifiera händelser och perioder av jordens historia och hur de har påverkat det liv som utvecklats på planeten. Tidsskalan erbjuder också en strukturerad organisation för att identifiera, jämföra och kontrastera olika fossil och dess nisch i miljön vid den perioden. Förståelsen av den paleontologiska tidsskalan är därför grundläggande för att utveckla vårt perspektiv på livets utveckling på jorden och vår plats i dess historia.