Hur man kan bekämpa matförgiftning hemma

Juridik

Vad är matförgiftning?

Matförgiftning är en sjukdom som orsakas av infektion eller förgiftning av mat eller drycker som innehåller skadliga bakterier eller virus. Matförgiftning kan orsakas av många olika typer av bakterier, inklusive E. coli, salmonella och listeria. Det kan också orsakas av virus, inklusive norovirus.

Symtom på matförgiftning

Människor som lider av matförgiftning kan uppleva följande symtom:

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Buksmärtor
  • Diarré
  • Feber

De flesta människor som har matförgiftning kommer att ha milda symtom och återhämtar sig inom några dagar. Men vissa människor kan utveckla allvarliga komplikationer, särskilt äldre vuxna, spädbarn och personer med nedsatt immunförsvar.

Riskfaktorer för matförgiftning

Vissa människor löper större risk för att drabbas av matförgiftning än andra. Personer som tillhör följande grupper löper större risk att utveckla allvarliga symtom och komplikationer:

  • Äldre människor
  • Barn under 5 år
  • Gravida kvinnor
  • Människor med nedsatt immunförsvar, inklusive personer med diabetes, HIV / AIDS eller cancer
  • Människor som tar medicin som minskar magsyran, såsom protonpumpshämmare eller antacida

Bästa sättet att bekämpa matförgiftning hemma

Det finns flera sätt att förhindra matförgiftning hemma. Här är några tips att följa:

Tvätta händerna noga

Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten innan du hanterar mat. Tvätta också händerna efter att ha hanterat rått kött, fjäderfä eller fisk.

Separera rått kött från andra livsmedel

Undvik att blanda rått kött, fjäderfä och fisk med andra livsmedel under förvaring eller hantering för att minska risken för korskontaminering.

Koka mat ordentligt

Se till att maten är ordentligt kokt innan du äter den. Använd en livsmedelstermometer för att säkerställa att maten har nått den nödvändiga temperaturen för att döda skadliga bakterier. Följ temperaturen för olika livsmedel:

  • Kött: 71 °C
  • Fjäderfä: 74 °C
  • Fin fisk: 63 °C
  • Skaldjur: 74 °C

Förvara maten säkert

Förvara maten säkert i kylskåpet eller frysen. Se till att kylskåpet hålls vid en temperatur på 4 °C eller lägre, och se till att frysen hålls vid -18 °C eller lägre. Följ riktlinjerna för bäst-före-datum och använda-före-datum när du hanterar mat.

Desinficera ytor och köksredskap ordentligt

Desinficera ytor och köksredskap ordentligt med en lösning av klor eller andra desinfektionsmedel för att minska risken för korskontaminering.

Håll kall mat kall och varm mat varm

Se till att kall mat förvaras vid en temperatur på 4 °C eller lägre, och varm mat hålls vid en temperatur över 60 °C för att minska risken för bakterietillväxt.

Undvik att äta rått kött, ägg eller mjölkprodukter

Undvik att äta rått eller otillräckligt tillagat kött, ägg eller mjölkprodukter. Det kan öka risken för matförgiftning.

Ta bort ytskadan

Om du hittar en yta av mat med mögel på, ta bort det. Även om mögel endast finns på ytan av maten, kan det spridas genom hela maten och orsaka matförgiftning.

Sammanfattning

Matförgiftning kan vara en allvarlig sjukdom som orsakas av skadliga bakterier eller virus. För att förebygga matförgiftning hemma, tvätta händerna noggrant, koka mat ordentligt, förvara maten säkert och desinficera ytor och köksredskap. Se till att kall mat förvaras vid en temperatur på 4 °C eller lägre, och varm mat hålls vid en temperatur över 60 °C för att minska risken för bakterietillväxt. Ta bort ytskadan på maten och undvik att äta rått eller otillräckligt tillagat kött, ägg eller mjölkprodukter.