Fysisk aktivitet kan minska risken för demens och Alzheimers sjukdom

Juridik
Demens och Alzheimer sjukdom är allvarliga sjukdomar som kan drabba människor i alla åldrar. Dessa sjukdomar orsakar gradvis förlust av minne, förståelse, omdöme och andra kognitiva förmågor. Idag finns det ingen botemedel för demens eller Alzheimer, men det finns sätt att minska risken för sjukdomarna. En av dessa sätt är fysisk aktivitet.

Hur kan fysisk aktivitet minska risken för demens och Alzheimer?

Fysisk aktivitet har visat sig gynna hjärnans hälsa på flera sätt. För det första kan det förbättra blodcirkulationen i hjärnan, som i sin tur kan förbättra hjärnans funktion. Fysisk aktivitet kan också öka produktionen av en kemikalie som kallas BDNF (brain-derived neurotrophic factor). BDNF är en viktig faktor för hjärnans hälsa som främjar tillväxt av nya hjärnceller och skyddar befintliga hjärnceller från skador. En annan fördel med fysisk aktivitet är att det kan minska inflammation i kroppen. Inflammation är en överreaktion från kroppens immunförsvar som kan leda till skador på kroppens celler, inklusive hjärncellerna. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att reglera inflammation och minska risken för skador på hjärncellerna. Fysisk aktivitet kan också hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes. Dessa sjukdomar är alla riskfaktorer för demens och Alzheimer sjukdom. Genom att minska risken för dessa sjukdomar kan fysisk aktivitet också minska risken för demens och Alzheimer.

Hur mycket fysisk aktivitet krävs för att minska risken för demens och Alzheimer?

Forskning har visat att en måttlig till hög nivå av fysisk aktivitet under hela livet kan minska risken för demens och Alzheimer. En måttlig nivå av fysisk aktivitet kan inkludera promenader, cykling eller simning. En hög nivå av fysisk aktivitet kan inkludera löpning, aerobics eller andra högintensiva träningsformer. Forskning har också visat att det är viktigt att fortsätta vara fysiskt aktiv även vid hög ålder. Äldre vuxna som varit fysiskt aktiva hela livet har visat sig ha lägre risk för demens och Alzheimer sjukdom än de som varit inaktiva.

Andra sätt att minska risken för demens och Alzheimer

Fysisk aktivitet är inte det enda sättet att minska risken för demens och Alzheimer. Andra viktiga faktorer inkluderar en hälsosam kost, tillräcklig sömn, social interaktion och mental stimulering. En hälsosam kost kan inkludera en balanserad konsumtion av frukt, grönsaker, fullkorn och långsamma kolhydrater. Det är också viktigt att undvika högt intag av socker och mättat fett. Tillräcklig sömn är också viktigt för hjärnans hälsa. Sömn hjälper till att konsolidera minnen och rensa bort slaggprodukter från hjärncellerna. Brister i sömn har kopplats till ökad risk för demens och Alzheimer. Social interaktion och mental stimulering kan också minska risken för demens och Alzheimer. Att vara socialt engagerad och träffa nya människor kan hjälpa till att hålla hjärnan aktiv och skydda hjärncellerna. Mental stimulering kan inkludera läsning, lösa pussel, eller lära sig nya färdigheter.

Slutsats

Fysisk aktivitet kan minska risken för demens och Alzheimer på flera sätt genom att förbättra blodcirkulationen i hjärnan, öka produktionen av BDNF och minska inflammationen i kroppen. En måttlig till hög nivå av fysisk aktivitet under hela livet har visat sig ha en skyddande effekt. Andra viktiga faktorer inkluderar en hälsosam kost, tillräcklig sömn, social interaktion och mental stimulering. Genom att ta hand om sin hälsa på dessa sätt kan man minska risken för demens och Alzheimer och upprätthålla en hög livskvalitet under hela livet.