I dagens artikel utforskar vi den fascinerande världen av Yogini. Från dess början till dess inverkan idag har detta ämne fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Med en räckvidd som sträcker sig från historiska aspekter till dess relevans i vardagen har Yogini blivit en intressepunkt som väcker nyfikenhet och beundran hos dem som fördjupar sig i dess studie. Genom den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i dess många aspekter och upptäcka överraskande detaljer som hjälper oss att bättre förstå dess betydelse och dess utveckling över tiden. Så gör dig redo att ge dig ut på en spännande resa genom Yogini och lär dig allt detta tema har att erbjuda.
Yogini (eller yogi) kan beteckna en undervisande kvinnlig utövare av yoga.Dakini (varjayogini), en andlig kraft eller i mänsklig form en yogini (skulptur från 1700-talet, Tibet).
Yogini är en feminin form av det ord som i maskulinum skrivs yogi, men ordet yogini används traditionellt i en betydligt bredare mening. Innebörden kan vara:
En kvinnlig form av det som omfattas av ordet yogi, en utövare av, eller mästare inom yoga.
En kvinnlig andlig lärare (inom både hinduism eller buddhism).
En kvinna i indisk eller tibetansk tradition som går in i en gudomlig roll.
En nödvändig del av moksha, en helig inkarnerad feminin kraft: både genom mytiska gestalter (Lakshmi, Parvati, Durga, Kali) och som levande mänsklig upplyst och insiktsfull kvinna.
Namnet på en grupp kvinnliga magiker i Durgas lära i klassisk Sanskrit-litteratur.
I indisk konst finns många avbildningar av yoginis, bland annat i fyra ”yogini temples”. I "Hirapur yogini temple", avbildas alla yoginis i stående ställning, i "Ranipur-Jharial temple" dansande, i "Bhedaghat temple" sittande i Lalit asana.
Yogini, niohundratalet, Indien. Chausath Yogini Temple i Hirapur, östra Indien, med 56 yoginis, byggdes av drottning Hiradevi av Bramha-dynastin under det nionde årgundradet.
I betydelsen ”yogainstruktör” används ofta ”yogi” som ett könsneutralt ord för både män och kvinnor. Ordet ”yogini” används främst när man vill betona det kvinnliga, i västerländsk tradition ofta i samband med shakti.