I dagens värld har Xerse blivit ett ämne av stor relevans och intresse för människor i alla åldrar och yrken. Sedan dess uppkomst har Xerse fångat samhällets uppmärksamhet på grund av dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. I takt med att tekniska och vetenskapliga framsteg fortsätter att utvecklas, presenteras Xerse som ett grundläggande element som finns i samhällets alla sfärer. Dess inflytande är obestridligt, och dess relevans är uppenbar i en mängd olika sammanhang, från populärkultur till den globala ekonomin. I den här artikeln kommer vi att utforska betydelsen av Xerse och dess inverkan på dagens värld.
Xerse är en italiensk opera (dramma per musica) i prolog och tre akter med musik av Francesco Cavalli och libretto av Nicolò Minato.
Xerse var ett av Cavallis mest framgångsrika verk. En senare version av librettot användes av både Giovanni Battista Bononcini (Xerse) och Georg Friedrich Händel (Xerxes). I första akten förekommer arian "Ombra mai fu", en aria som i Händels version av arian har blivit synnerligen berömd. Operan hade premiär vid på Teatro Santi Giovanni e Paolo i Venedig den 12 januari 1655.
Kung Xerse beslutar sig för att gifta sig med Romilda, hans bror Arsamenes trolovade. Xerse har hittills varit förlovad med Amastre. Romildas syster Atalanta älskar på samma gång Arsamene. Efter diverse trassel försonas Romilda och Arsamene, och Romilda avvisar Xerse. Rasande beordrar han att Arsamene ska avrättas. Romildas fader har emellertid missförstått ett krypterat meddelande från Xerse och gifter bort sin dotter med Arsamene. Xerse blir förtvivlad men lugnas av åsynen av Amastre. Driven av ånger gifter han sig med henne.