Wulfila

I den här artikeln kommer ämnet Wulfila att tas upp, vilket har väckt allt mer intresse för det samtida samhället. Wulfila är en fråga som påverkar olika aspekter av det dagliga livet, från hur vi förhåller oss till andra individer och samhället i allmänhet, till hur vi närmar oss vissa problem eller speciella situationer. Utefter dessa linjer kommer nyckelaspekter relaterade till Wulfila att analyseras, liksom dess relevans och påverkan inom olika områden. Likaså kommer olika perspektiv och åsikter i frågan att granskas, i syfte att erbjuda en heltäckande och berikande vision av detta ämne som är så aktuellt idag.

För ett släkte av spindlar, se Wulfila (djur).
Wulfila
DödKonstantinopel
SysselsättningMissionär, bibelöversättare, översättare, präst, författare[1]
Befattning
Biskop
Redigera Wikidata

Wulfila alt. Ulfilas, (ca 311383), visigotisk biskop sedan år 341. Biskop Wulfila är bland annat känd för att ha översatt Bibeln från grekiska till gotiska, varmed han även skapade det gotiska alfabetet, och står som den förste översättaren av Bibeln till ett germanskt språk. För detta ändamål sägs han ha standardiserat det gotiska alfabetet. Fragment av Wulfilas översättning har bevarats och bär namnet Codex Argenteus, eller Silverbibeln, vilken finns bevarad i Carolina Rediviva i Uppsala.

Wulfila är gotiska och betyder 'den lilla vargen'. Han har kallats "goternas apostel".

Wulfila, som bekände sig till arianismen – en gren av kristendomen där Jesus inte likställs med Gud Fadern – översatte Bibeln till gotiska runt 370 i Moesien, som ligger i nuvarande Bulgarien. I översättningen saknas konungaböckerna, eftersom Wulfila medvetet valde bort dessa - för att motverka överdriven stridslystnad bland folket. Han är känd som en fredlig ledare som försökte uppnå harmoni.[2]

Litteratur

Referenser