I den här artikeln ska vi ta upp ämnet Wikipedia:Trovärdighet, som har väckt stort intresse och debatt inom olika områden. Wikipedia:Trovärdighet är ett relevant ämne som påverkar människors dagliga liv, både på personlig och global nivå. Under åren har Wikipedia:Trovärdighet utvecklats och genererat olika perspektiv och åsikter, vilket utlöst ändlösa diskussioner och analyser om dess betydelse, implikationer och möjliga lösningar. Därför är det viktigt att fördjupa sig djupare och förstå komplexiteten i Wikipedia:Trovärdighet för att bilda sig en välgrundad åsikt och bidra till dialogen om detta ämne. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Wikipedia:Trovärdighet och analysera dess inverkan på dagens samhälle.
Detta är en av Wikipedias essäer. Den tillhör inte Wikipedias policyer eller riktlinjer, och återspeglar kanske endast författarnas åsikter. Förbättra sidan vid behov eller diskutera innehållet på diskussionssidan. |
Trovärdighet är ett av de viktigaste målen för ett uppslagsverk att uppnå. Det är också en delikat uppgift att förbättra ett skrivet verks trovärdighet eftersom det inte bara är kvalitén på verket i sig som har betydelse, utan också vad pressen skriver, hur ryktena går, hur oberoende tester råkar utfalla, et cetera.
För att en encyklopedi ska vara trovärdig måste uppgifterna uppenbarligen vara tillförlitliga. Därför är Wikipedia:Verifierbarhet en hörnsten i arbetet för Wikipedias trovärdighetsarbete. Skillnaden mellan dessa begrepp är att verifierbarhet gäller möjligheten att verifiera enskilda fakta, medan trovärdighet gäller allmänhetens förtroende för Wikipedia som helhet.
Det är viktigt att Wikipedia så långt som möjligt strävar efter att presentera fakta på ett så neutralt sätt som möjligt. Man måste kunna lita på att Wikipedias skribenter inte försöker framställa sina egna åsikter i extra god dager, och på att extrema åsikter framställs på ett sakligt sätt. Läs mer på Wikipedia:Skriv från en neutral utgångspunkt.