Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Westminstermodellen ur olika perspektiv, med syftet att ge en heltäckande och djupgående vision av detta ämne. Dess ursprung, utveckling, implikationer och möjliga framtidsscenarier kommer att analyseras, liksom dess relevans i dagens samhälle. Olika forskning, studier och expertutlåtanden kommer att granskas för att ge läsaren en fullständig och aktuell förståelse av Westminstermodellen. Dessutom kommer konkreta exempel och fallstudier att presenteras för att exemplifiera teoretiska begrepp och främja större förståelse. Vi hoppas att den här artikeln är användbar och intressant för dem som vill fördjupa sina kunskaper om Westminstermodellen.
Westminstermodellen eller Westminstersystemet är ett parlamentariskt styrelseskick baserat på Storbritanniens politiska system. Modellen har sitt namn från Westminsterpalatset i London där det brittiska parlamentet har sitt säte. Modellen används i en rad tidigare brittiska kolonier – som Kanada, Australien, Nya Zeeland, Jamaica, Indien och Republiken Irland. Modellen innebär en uppsättning procedurer för organisering av en lagstiftande församling.
Även om Westminstermodellen är ett parlamentariskt system, finns det många parlamentariska stater, som Tyskland, Italien och Japan, vars parlamentariska procedurer skiljer sig betydande från Westminstersystemet.
Westminstermodellen benämns också ofta som majoritetsmodellen. Statsvetaren Arend Lijphart skiljer den modellen å ena sidan och konsociationella demokratier/konsensusmodellen å den andra.
Westminster-/majoritetsmodellen har i sin idealform följande åtta kännetecken: