Václav Bolemír Nebeský

I den här artikeln kommer vi att dyka in i den spännande världen av Václav Bolemír Nebeský. Vi kommer att lära oss om dess historia, dess tillämpningar och dess relevans i det samtida samhället. Václav Bolemír Nebeský har varit föremål för debatt och studier genom åren, och det är viktigt att förstå dess inverkan på olika områden, från teknik till kultur. Genom den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Václav Bolemír Nebeský och reda ut dess komplexitet för att ge en komplett och insiktsfull titt på detta fascinerande ämne.

Václav Bolemír Nebeský
Född18 augusti 1818[1][2][3]
Kokořín, Tjeckien
Död17 augusti 1882[1][3] (63 år)
Prag[1][3]
BegravdVyšehrad-kyrkogården
Medborgare iKejsardömet Österrike och Österrike-Ungern
Utbildad vidKarlsuniversitetet
SysselsättningÖversättare[3], politiker, poet[3], författare, redaktör[3]
Befattning
Ledamot av Österrikes parlament
Politiskt parti
Národní strana
BarnPavel Nebeský (f. 1861)
Redigera Wikidata

Václav Bolemír Nebeský, född 18 augusti 1818 i Kokořín, död 17 augusti 1882 i Prag, var en tjeckisk författare och filolog.

Nebeský studerade en tid medicin, men ägnade sig slutligen helt åt litteraturen samt bjöd till en början på dikter (Protichudci, 1844) och kritiska uppsatser. Till sin allmänna riktning var han romantiker (han rönte i synnerhet starkt inflytande av Nikolaus Lenau). År 1847 blev han indragen i det politiska livet, arbetade som publicist och blev medlem av riksrådet, men nedlade sitt mandat. Åren 1850–61 var han Tjeckiska museets sekreterare och redaktör av dess årsbok ("Casopis"), i vilken han publicerade sina kritisk-historiska uppsatser och analyser av bland annat Alexandersagans tjeckiska version, Tristan och Isolde samt legender. Han skrev Tjeckiska museets historia på tyska och tjeckiska (1868). För övrigt översatte han Aischylos, Aristofanes, Plautus, Terentius, spanska romanser och nygrekiska folkvisor samt skrev om bland annat William Shakespeare, den grekiska tragedin, Kalevala och episk folkdiktning.

Källor

Noter

  1. ^ Tjeckiska nationalbibliotekets databas, NKC-ID: jk01082809, läst: 23 november 2019.
  2. ^ Nebeský, Wenzel, vol. 20, Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich, s. 109.
  3. ^ Archive of Fine Arts, abART person-ID: 108671, läs online, läst: 1 april 2021.