Vladimir Tatlin

I den här artikeln ska vi fördjupa oss i Vladimir Tatlin, ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet de senaste åren. Vladimir Tatlin är ett ämne som täcker ett brett spektrum av aspekter, från dess påverkan på samhället till dess implikationer i näringslivet. I den här artikeln kommer vi att titta på de olika aspekterna av Vladimir Tatlin och utforska hur det har utvecklats över tiden. Dessutom kommer vi att undersöka dess relevans idag och diskutera dess möjliga inverkan i framtiden. Från dess ursprung till dess samtida tillämpningar är Vladimir Tatlin ett ämne som fortsätter att generera intresse och debatt, och vi är glada över att dyka in i dess studie i den här artikeln.

Vladimir Tatlin
Vladimir Tatlin.
FödelsenamnVladimir Jevgrafovitj Tatlin
Född28 december 1885
Charkiv, Kejsardömet Ryssland
Död31 maj 1953 (67 år)
Moskva, Sovjetunionen
BegravningsplatsSheker[1]
Konstnärskap
FältMåleri, skulptur, arkitektur
VerkMonument för den tredje internationalen (1919–1920)
UtbildningMoskvas skola för måleri, skulptur och arkitektur
RörelseKonstruktivism
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)
Modell av Tatlins Monument för den tredje internationalen, 1919.

Vladimir Jevgrafovitj Tatlin (ryska: Влади́мир Евгра́фович Та́тлин), född 28 december 1885 i Charkiv, död 31 maj 1953 i Moskva, var en sovjetisk målare, skulptör och arkitekt.

Biografi

Tatlins far var järnvägsingenjör och modern var poet. Han började tidigt arbeta som matros på olika båtar, och från 1902 studerade han vid Moskvas skola för måleri, skulptur och arkitektur. Tatlin var en av konstruktivismens ledande företrädare och gjorde montage i olika material, mobiler och hängskulpturer. Hans skulpturer var ofta inspirerade av maskinkulturen.[2]

Tatlin är kanske mest känd för sitt föreslagna Monument för den tredje internationalen (1919–1920; även känt som Tatlins torn), en lutande järnspiral, högre än Eiffeltornet, med tre inneslutna glaskroppar som var och en skulle rotera i olika hastigheter. Monumentet blev aldrig realiserat, men modeller finns att beskåda på flera museer, däribland Moderna museet i Stockholm.

Se även

Referenser

  1. ^ Rakan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.
  2. ^ Bra Böckers lexikon, 1980.

Externa länkar