Nuförtiden är Vinthund ett ämne som väcker uppmärksamhet från många människor runt om i världen. Oavsett om det är på grund av sin relevans inom yrkesområdet, sin påverkan på samhället eller helt enkelt på grund av sitt allmänna intresse har Vinthund lyckats bli ett återkommande samtalsämne i olika kretsar. Att lära sig mer om Vinthund och dess betydelse har blivit en prioritet för många, eftersom dess implikationer kan vara betydande i olika aspekter av det dagliga livet. I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska ämnet Vinthund och analysera dess inflytande i olika sammanhang.
Vinthundar är en slank hundrastyp med god syn, och en kropp byggd för fart och snabbhet. Den snabbaste hundrasen, greyhound, är kanske den mest kända vinthunden. Den kan på kortare sträckor springa 70 kilometer i timmen.[1]
Mycket talar för att vinthundarna har ett gemensamt ursprung från Arabiska halvön eller från Nordafrika. Redan för över fyra tusen år sedan avbildade de gamla egyptierna hundar av vinthundstyp. Vinthundarna antas vara en av de mest ursprungliga hundtyperna och har flera gemensamma drag med pariahundar, varav Svenska Vinthundklubben har avelsansvar för fem raser.
Ursprungligen och traditionellt har vinthundar varit hetsande jakthundar som jagar med synen (därav det engelska namnet sighthounds). Denna jaktform simuleras idag i hundsporterna hundkapplöpning och lure coursing. Eftersom deras jaktstil byggde på att de kunde agera självständigt utan att vara beroende av jägarens kommandon, anses vinthundar mindre intresserade av dressyr än andra hundar.
Vinthundar har stort motionsbehov, de är sprinterhundar och galoppörer som behöver få springa av sig. Idag är de främst sällskapshundar med oftast lugnt temperament. De brukar utstråla en särpräglad värdighet och är ofta ointresserade av främlingar, men desto mer tillgivna mot de egna.
Ursprunget till det svenska namnet är från medellågtyskan och kan kanske syfta på vendiska hundar. Ordet finns i svensk skrift sedan 1708.[2]
Internationellt erkända av Fédération Cynologique Internationales (FCI) gruppindelning av hundraser:
Nationellt erkända av olika kennelklubbar:
Övriga raser som Svenska Vinthundklubben har avelsansvar för:
Nationellt erkända och icke erkända liknande raser:
|
|
|