Vedpanna

Utseende flytta till sidofältet dölj Vedpanna

En vedpanna är en värmepanna som i första hand eldas med ved.

En modern vedpanna har en verkningsgrad på över 80 % om den installeras på ett korrekt sätt och kopplas samman med en stor välisolerad ackumulatortank. Detta innebär att över 80 % av vedens effektiva värmevärde kan överföras till vattenburen värme.

Teknisk princip för en modern vedpanna

Förbränningen sker i två steg

Värmeöverföring till vatten, konvektion

Med eller utan fläkt

Äldre vedpannor och eldningsteknik

Innan man började att elda mot ackumulatortank fördes värmen från pannan ut direkt i husets värmedistributionssystem, typiskt ett antal seriekopplade radiatorer. Denna metod krävde en kontinuerlig energitillförsel med låg effekt vilket ved inte är speciellt väl anpassat till. Man löste detta genom att begränsa lufttillförseln till eldstaden eller genom att elda med surved (ved med hög fukthalt). Dessa metoder ger en långsam förbränning på låg effekt men också tyvärr en väldigt ineffektiv förbränning med verkningsgrad på 10-20 procent samt mycket förorenade avgaser med höga halter kolväten, sot och kolmonoxid vilka är både miljöfarliga och nedsmutsande. Även då man eldar mot accumulatortank men med en panna utan isolerad förbränningskammare blir utsläppen smutsiga då man inte kommer upp i 800 grader som är tjärans förbränningstemperatur. Vedeldningens i vissa sammanhang dåliga rykte beror på dessa äldre smutsiga förbränningstekniker som idag är på väg att fasas ut.

Miljömärkning av vedpannor

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut miljögodkänner idag vedpannor som klarar specificerade gränsvärden för utsläpp av kolväten, partiklar och kväveoxider.

Sotning av skorsten vid användning av modern vedpanna

Då en modern vedpanna bara släpper ut en bråkdel sot och tjära jämfört med sina föregångare behöver en modern vedpanna sotas betydligt mer sällan jämfört med vad som är nödvändigt för vedpannor av äldre typ.

Referenser

Se även

Externa länkar