I dagens värld är Vattentornet, Skeppsholmen ett ämne som har fått stor relevans inom olika samhällsområden. Oavsett om det är på ett personligt, professionellt eller socialt plan har Vattentornet, Skeppsholmen fångat människors uppmärksamhet på grund av dess inverkan och relevans i vardagen. Med tiden har Vattentornet, Skeppsholmen blivit ett ämne för debatt och diskussion, vilket genererar motstridiga åsikter bland olika delar av befolkningen. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Vattentornet, Skeppsholmen och dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Från dess ursprung till sin nuvarande situation kommer vi att analysera hur Vattentornet, Skeppsholmen har markerat ett före och efter i hur vi uppfattar omvärlden. Därför är det avgörande att förstå vikten av Vattentornet, Skeppsholmen och dess inverkan på vårt samhälle.
Vattentornet är en byggnad på Skeppsholmen i Stockholm. Vattentornet tronar som en borg på öns högsta punkt, strax söder om Amiralitetshuset.
Som på alla öar i bräckt- eller saltvatten var vattenförsörjningen på Skeppsholmen ett problem och innan ett vattentorn byggdes försörjdes öns invånare från en enda brunn, den så kallade Caisa Rultas källa. Vattentornet byggdes 1872 som Watten-reservoar, när Skeppsholmen anslöts till det nybyggda kommunala vattenledningsnätet. Byggnaden är uppförd i rött murtegel, själva vattenbehållaren var av gjutjärn och rymde 120 kubikmeter vatten.
Eftersom vattenledningen från Stockholm till Skeppsholmen hängde fritt och oisolerad under Skeppsholmsbron var man tvungen att avtappa den vintertid för att den inte skulle frysa. Frostproblemet klarades då genom att reservoaren fylldes med vatten en gång om dygnet, därefter tömdes ledningen under bron på nytt.
Numera (2009) finns Galleri Max Ström i byggnaden som förvaltas av Statens Fastighetsverk.