Våld eller hot mot tjänsteman

Idag vill vi fördjupa oss i den spännande världen av Våld eller hot mot tjänsteman. Oavsett om vi talar om historien om Våld eller hot mot tjänsteman, dess inverkan på samhället idag eller dess möjliga tillämpningar i framtiden, är Våld eller hot mot tjänsteman ett ämne som aldrig slutar att förvåna oss. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Våld eller hot mot tjänsteman, från dess ursprung till dess implikationer i det dagliga livet. Oavsett om du är expert på ämnet eller bara upptäcker dess existens, inbjuder vi dig att fördjupa dig i detta fascinerande universum och upptäcka allt som Våld eller hot mot tjänsteman har att erbjuda oss.

Våld eller hot mot tjänsteman innebär i svensk rätt (brottsbalken 17 kap 1 §) misshandel eller olaga hot förövad mot polisman, skyddsvakt, ordningsvakt, väktare eller annan som utövar myndighet eller någon som arbetar i en särskilt utsatt yrkesgrupp, om brottet motiveras av brottsoffrets tjänsteställning.

I brottsbalkens 17 kapitel framgår att:

1 § Den som med våld eller hot om våld förgriper sig på en tjänsteman i hans eller hennes myndighetsutövning eller för att tvinga tjänstemannen till eller hindra honom eller henne från en åtgärd i myndighetsutövningen eller för att hämnas för en sådan åtgärd döms för våld eller hot mot tjänsteman till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma gäller om någon på detta sätt förgriper sig mot en tjänsteman som tidigare har utövat myndighet för vad han eller hon har gjort eller underlåtit att göra i myndighetsutövningen.

Skyddet gäller även andra än myndighetsanställda om det finns särskilda föreskrifter. Taxichaufförer och andra trafiktjänstemän skyddas till exempel genom lag om skydd för viss tjänsteutövning (1975:688).

Se även

Referenser