I dagens artikel ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Utskrivning. Det blir en spännande resa där vi kommer att utforska olika aspekter relaterade till Utskrivning, från dess historia och ursprung till dess påverkan på dagens samhälle. Genom den här artikeln kommer vi att analysera de olika aspekterna av Utskrivning på djupet, och erbjuda detaljerad information och uppdaterade perspektiv på detta ämne av allmänt intresse. Dessutom kommer vi att utforska den senaste forskningen och upptäckterna om Utskrivning, samt åsikter från experter på området. Så gör dig redo att fördjupa dig i en spännande resa med kunskap och information om Utskrivning. Missa det inte!
Utskrivning är uttagning för krigsmaktens behov av manskap, hästar, fordon, förnödenheter med mera.
Utskrivning av manskap förekom i Sverige före det ständiga knekthållets och indelningsverkets införande, då kungen fann det nödvändigt.
Utskrivningarna hölls vart tredje eller fjärde år och åldersgränsen var 15 år. Prästen i församlingen upprättade roteringslängderna och kungjorde den förestående utskrivningen från predikstolen. Vid utskrivning togs en av tio ut till krigstjänst, för adelns bönder var vissa perioder motsvarande siffra en av tjugo.[1]