Universitetet i Zagrebs musikakademi

I dagens värld är Universitetet i Zagrebs musikakademi ett ämne som har fått stor relevans och intresse. Dess inverkan har märkts i olika aspekter av samhället, från politik till populärkultur. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska de olika nyanserna och perspektiven kring Universitetet i Zagrebs musikakademi, analysera dess inflytande på den moderna världen och dess roll i att forma samtida tankesätt och dynamik. Genom en uttömmande och flerdimensionell analys vill vi belysa detta ämne och förstå dess betydelse i det aktuella sammanhanget. Dessutom kommer vi att undersöka möjliga framtida implikationer och möjliga vägar för att hantera de utmaningar som Universitetet i Zagrebs musikakademi presenterar i vår ständigt föränderliga värld.

Universitetet i Zagrebs musikakademi
Muzička akademija
Musikakademins byggnad 2014.
Engelska: University of Zagreb Music Academy
Grundat16 februari 1829
ÄgandeformStatligt
Lärarkår150
Studerande500
SäteZagreb, Kroatien
45°48′37″N 15°58′06″Ö / 45.810268°N 15.968429°Ö / 45.810268; 15.968429
Webbplatswww.muza.unizg.hr

Universitetet i Zagrebs musikakademi (kroatiska: Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, akronym MUZA) är en musikhögskola i Zagreb i Kroatien. Den etablerades år 1829 och är den största och äldsta aktiva institutionen för högre musikutbildning i Kroatien. Musikakademins huvudbyggnad ligger vid Marskalk Titos torg i Nedre staden. Den är en av tre akademier anslutna till Zagrebs universitet.

Historik

Universitetet i Zagrebs musikakademi har sina rötter i Zagrebs musikförenings tonskola som den 16 februari 1829 grundades av Zagrebs musikförening (på tyska kallad Agramer Musikverein) i den kroatiska provinshuvudstaden Agram i dåvarande kejsardömet Österrike. Zagrebs musikförening hade etablerats med Musikverein i Wien som förebild och skulle senare utvecklas till Kroatiska musikinstitutet. Den tyskspråkiga musikskolan och musikakademins föregångare kallades på tyska för Tonschule des Agramer Musikvereins.

Under 1800-talets andra hälft fick skolan statlig subvention och kunde därmed expandera sin verksamhet. År 1916 blev skolan musikinstitutets konservatorium. Efter Österrike-Ungerns upplösning år 1918 och Kroatiens inträde i den sydslaviska federationen Serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike (senare kallat Jugoslavien) kom musikhögskolan från år 1922 att kallas Kungliga musikhögskolan (Kraljevska muzička akademija).

Efter andra världskriget blev Musikakademin en institution för högre musikutbildning och sedan år 1979 utgör den en av universitetet i Zagrebs akademier.

Referenser

Noter

  1. ^ Musikakademins officiella webbplats Arkiverad 5 november 2014 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  2. ^ Večernji list (kroatiska)

Externa länkar