Tvångssterilisering i Sverige

Antalet steriliseringar som rapporterats till den centrala myndigheten, Medicinalstyrelsen eller Socialstyrelsen, under åren 1935–1979 med uppdelning på de olika indikationerna. När det från och med 1976 inte längre behövdes tillstånd för sterilisering ökade antalet snabbt. Källor:

Tvångssterilisering i Sverige förekom mellan åren 1934 och 2013 med varierande grad av frivillighet. De utfördes dels under 1934 och 1941 års steriliseringslagar som reglerade steriliseringar fram till och med 1975 dels under könstillhörighetslagen som gällde mellan 1972 och 2013.

De som steriliserades under 1934 och 1941 års steriliseringslagar var psykiskt sjuka, utvecklingsstörda och, under 1941 års lag, även personer med fysisk funktionsnedsättning ("svårartad sjukdom eller svårt lyte") och så kallade asociala. I praktiken steriliserades framför allt kvinnor – många unga och från socialt utsatta grupper – på ganska godtyckliga grunder, exempelvis för att en läkare bedömde dem som "promiskuösa" eller som "tattare". Operationer utfördes med olika former av administrativt tvång, bristande samtycke eller övertalningar. Syftet med steriliseringspolitiken var bland annat att intellektuellt funktionshindrade ansågs vara olämpliga som föräldrar, folkhälsoskäl och kontroll av asociala. Denna praxis nådde sin kulmen vid mitten av 1940-talet. I början av 1950-talet började hanteringen ifrågasättas och från början av 1950-talet och framåt användes lagen framför allt i den enskildes intresse, på sociala eller medicinska grunder, om än ofta efter varierande grader av påtryckning från läkare och socialarbetare. Lagen upphörde 1976.

När könstillhörighetslagen infördes 1972 lade man in ett krav på att patienten skulle vara steril, både för att få tillstånd att byta juridiskt kön och undergå könskorrigerande underlivskirurgi. Några medicinska skäl angavs inte utan syftade enbart till att hindra denna grupp från att bli biologiska föräldrar. Lagen blev föremål för stor debatt under 2000-talets första decennium och 2009 slog Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter fast att den svenska lagstiftningen stred mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Kammarrätten i Stockholm fann i en dom 2012 att steriliseringskravet stod i strid med Europakonventionen och regeringsformen och därför inte skulle tillämpas. Kort därefter upphävde riksdagen steriliseringskravet.

Sterilisering under 1934 och 1941 års steriliseringslagar

Mellan 1934 och 1975 reglerades sterilisering av

1934 års lag reglerade enbart sterilisering av rättsligt inkapabla. För rättsligt kapabla var sterilisering enligt motivuttalande tillåtet om det fanns bärande skäl. 1941 års lag syftade både till att förhindra att önskade barn inte föddes och att oönskade föddes.

Tvångssterilisering av transpersoner

I samband med könstillhörighetslagens införande 1972 infördes ett krav på att den som ansökte om fastställelse i ny juridisk könstillhörighet på grund av transsexualism måste vara steril. Motiveringen för steriliseringskravet var att man inte ville ställa till oreda i släktleden, några medicinska skäl angavs inte.

Kravet togs inte bort när steriliseringslagen 1934/1941 upphörde 1976. Men under 2000-talet började man debattera det lämpliga i förfarandet. Både svenska och internationella organisationer framförde att kravet var att likställa med tvångssterilisering och krävde att det förbjöds. Frågan togs upp i ett flertal riksdagsmotioner genom åren, med start 2002.

År 2007 föreslogs, i en statlig utredning, att kravet på sterilitet skulle utgå ur könstillhörighetslagen, och ersättas av ett tvingande krav på kastrering (avlägsnande av könskörtlarna). Förslaget kritiserades kraftigt av flera transorganisationer, hbt-organisationer, politiska ungdomsförbund och partier. Även andra delar av lagförslaget kritiserades. Den presenterade utredningen med lagförslaget lades sedan i malpåse hos Socialdepartementet.

Den 29 juli 2009 fastslog Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter i ett IssuePaper, "Human Rights and Gender Identity", att vilka som helst krav att undergå medicinska eller kirurgiska ingrepp för att erhålla ett juridiskt könsbyte strider mot Europakonventionen och föreslog alla rådets medlemsländer att upphöra med sterilisering eller annan påtvingad behandling.

I ett lagförslag i en utredning hos Socialstyrelsen föreslogs 2010 att kravet skulle utgå helt, utan att ersättas med krav på andra medicinska eller kirurgiska ingrepp. I valrörelsen 2010 hade samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna tagit ställning för att avskaffa tvångssteriliseringarna.

Den 12 januari 2012 rapporterade TT att regeringen internt hade kommit överens om att plocka ut frågan om tvångssteriliseringarna ur den proposition som skulle läggas av regeringen, och istället utreda steriliseringskravet igen. Avslöjandet ledde till en intensiv debatt, där både politiker, media, läkare, jurister och frivilligorganisationer kritiserade regeringen. Kritikerna tog för givet att regeringens agerande var en eftergift åt kristdemokraterna. De fåtaliga positiva rösterna kom huvudsakligen från konservativt kristet håll. Internationella människorättsorganisationer uppmanade regeringen att avskaffa tvångssteriliseringarna och Europaparlamentets hbt-nätverk skickade en kraftigt reprimand till regeringen. I slutet av januari och början av februari arrangerades ett antal demonstrationer, bland annat utanför riksdagshuset i Stockholm, i andra städer och utanför den svenska ambassaden i London. En internationell namninsamling mot de svenska tvångssteriliseringarna fick fler än 75 000 underskrifter. Debatten nådde även internationell press. 18 februari bytte kristdemokraterna ståndpunkt, och sade sig vilja avskaffa steriliseringskravet. 12 april lades en proposition, där det inte fanns något förslag till beslut i frågan om steriliseringskravet, men en uttalad vilja från regeringen att avskaffa kravet senast juli 2013, efter en ytterligare utredning kring hur andra lagar skulle komma att påverkas. Detta ledde till ytterligare debatt, nu främst kring om de av regeringen angivna lagtekniska skälen till ytterligare dröjsmål verkligen var nödvändiga eller inte. Delar av oppositionen lade ett följdförslag att steriliseringskravet skulle avskaffas omgående, ett förslag som både Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig till förmån för. Regeringens linje, att vänta och istället utreda frågan ytterligare var dock den som vann.

Regeringen tillsatte en utredning, som i november 2012 kom fram till att några ändringar i andra lagar inte behövde genomföras innan steriliseringskravet kunde avskaffas. När steriliseringskravet slutligen, via en dom i Kammarrätten i Stockholm meddelad i december 2012, upphörde att tillämpas hade omkring 860 transsexuella tvångssteriliserats. I domen fastslogs att kravet stred mot de mänskliga rättigheterna, eftersom det stred mot både den svenska grundlagen och Europakonventionens artikel 8 och 14. I samband med domen inleddes en process för att de som tvångssteriliserats skulle få upprättelse och skadestånd. 24 juni lämnade 142 tvångssteriliserade, via organisationerna RFSL, RFSL Ungdom, KIM och Transföreningen FPES, ett krav på skadestånd till Justitiekanslern, som tar emot sådana ärenden för statens räkning. Europarådet parlamentariska församling uppmanade den 28 juni 2013 samtliga medlemsländer att helt förbjuda all påtvingad sterilisering eller kastrering av sina medborgare, samt även att ge personer som fallit offer för sådana ingrepp en officiell ursäkt och ekonomisk kompensation.

Den 14 mars 2013 lade regeringen en proposition med förslag på att ta bort steriliseringskravet ur könstillhörighetslagen. Förslaget röstades igenom i riksdagen 22 maj med 298 röster för, 20 röster emot, och 4 avstående riksdagsledamoter. Själva lagändringen genomfördes den 1 juli, även om kravet i praktiken avskaffades redan 10 januari genom domen i Kammarrätten.

22 maj 2013 votering i Riksdagen
Parti Ja röster Nej röster Avstående Frånvarande
     Socialdemokraterna 102 Christer Adelsbo
Carina Adolfsson Elgestam
Ann-Christin Ahlberg
Urban Ahlin
Johan Andersson
Phia Andersson
Lennart Axelsson
Ibrahim Baylan
Håkan Bergman
Hannah Bergstedt
Bo Bernhardsson
Patrik Björck
Catharina Bråkenhielm
Sven-Erik Bucht
Clas-Göran Carlsson
Gunilla Carlsson
Cecilia Dalman Eek
Adnan Dibrani
Susanne Eberstein
Hans Ekström
Tomas Eneroth
Christer Engelhardt
Kerstin Engle
Lars Eriksson
Matilda Ernkrans
Kenneth G. Forslund
Isak From
Agneta Gille
Marie Granlund
Monica Green
Jonas Gunnarsson
Billy Gustafsson
Kerstin Haglö
Lena Hallengren
Arhe Hamednaca
Jörgen Hellman
Shadiye Heydari
Hans Hoff
Peter Hultqvist
Carina Hägg
Kent Härstedt
Leif Jakobsson
Eva-Lena Jansson
Peter Jeppsson
Ann-Kristine Johansson
Lars Johansson
Morgan Johansson
Ylva Johansson
Peter Johnsson
Mattias Jonsson
- - 10 Ann Arleklo
Mikael Damberg
Annika Duàn
Caroline Helmersson Olsson
Berit Högman
Fredrik Lundh Sammeli
Pia Nilsson
Marie Nordén
Veronica Palm
Ardalan Shekarabi
 G  Moderaterna 102 Anton Abele
Boriana Åberg
Maria Abrahamsson
Amir Adan
Anette Åkesson
Christer Akej
Jan R. Andersson
Jörgen Andersson
Staffan Anger
Sofia Arkelsten
Ann-Britt Åsebol
Lena Asplund
Metin Ataseven
Anti Avsan
Gunnar Axén
Hanif Bali
Lars Beckman
Eva Bengtson Skogsberg
Finn Bengtsson
Ulf Berg
Sten Bergheden
Per Bill
Elisabeth Björnsdotter Rahm
Carl-Oskar Bohlin
Helena Bouveng
Cecilia Brinck
Anne Marie Brodén
Nils Brown
Katarina Brännström
Stefan Caplan
Mikael Cederbratt
Margareta Cederfelt
Åsa Coenraads
Sedat Dogru
Bino Drummond
Lars Elinderson
Annicka Engblom
Jan Ericson
Thomas Finnborg
Lotta Finstorp
Johan Forssell
Susanna Haby
Pia Hallström
Ann-Charlotte Hammar Johnsson
Krister Hammarbergh
Anders Hansson
Lars Hjälmered
Gustaf Hoffstedt
Christian Holm Barenfeld
Johan Hultberg
- - 5 Boriana Åberg
Jan R. Andersson
Sten Bergheden
Reza Khelili Dylami
Björn Hamilton
     Miljöpartiet 23 Jabar Amin
Stina Bergström
Per Bolund
Agneta Börjesson
Bodil Ceballos
Esabelle Dingizian
Tina Ehn
Magnus Ehrencrona
Gunvor G. Ericson
Jonas Eriksson
Peter Eriksson
Maria Ferm
Ulf Holm
Helena Leander
Annika Lillemets
Jan Lindholm
Agneta Luttropp
Valter Mutt
Lise Nordin
Kew Nordqvist
Mats Pertoft
Åsa Romson
Peter Rådberg
- - 2 Gustav Fridolin
Mehmet Kaplan
 G  Folkpartiet 21 Tina Acketoft
Gunnar Andrén
Gulan Avci
Hans Backman
Anita Brodén
Emma Carlsson Löfdahl
Eva Flyborg
Karin Granbom Ellison
Roger Haddad
Carl B. Hamilton
Ismail Kamil
Stefan Käll
Nina Larsson
Maria Lundqvist-Brömster
Ulf Nilsson
Christer Nylander
Johan Pehrson
Anna Steele
Lars Tysklind
Barbro Westerholm
Allan Widman
- - 3 Jan Ertsborn
Nina Lundström
Christer Winbäck
 G  Centerpartiet 21 Anders Ahlgren
Anders Åkesson
Abir Al-Sahlani
Daniel Bäckström
Ulrika Carlsson
Staffan Danielsson
Fredrick Federley
Inger Fredriksson
Ola Johansson
Per-Ingvar Johnsson
Emil Källström
Johan Linander
Helena Lindahl
Göran Lindell
Per Lodenius
Kerstin Lundgren
Karin Nilsson
Rickard Nordin
Annika Qarlsson
Åsa Torstensson
Solveig Zander
- - 2 Anders W. Jonsson
Per Åsling
     Sverigedemokraterna - 20 Jonas Åkerlund
Jimmie Åkesson
Thoralf Alfsson
Stellan Bojerud
Kent Ekeroth
Josef Fransson
Anna Hagwall
Carina Herrstedt
Mikael Jansson
Richard Jomshof
Mattias Karlsson
Olle Larsson
David Lång
Adam Marttinen
Per Ramhorn
Johnny Skalin
Sven-Olof Sällström
Björn Söder
Markus Wiechel
Tony Wiklander
- -
     Vänsterpartiet 17 Bengt Berg
Marianne Berg
Torbjörn Björlund
Josefin Brink
Rossana Dinamarca
Jens Holm
Siv Holma
Christina Höj Larsen
Kalle Larsson
Hans Linde
Lars Ohly
Eva Olofsson
Lena Olsson
Kent Persson
Jonas Sjöstedt
Mia Sydow Mölleby
Amineh Kakabaveh
- - 2 Ulla Andersson
Wiwi-Anne Johansson
 G  Kristdemokraterna 12 Anders Andersson
Yvonne Andersson
Annika Eclund
Penilla Gunther
Robert Halef
Emma Henriksson
Lars-Axel Nordell
Irene Oskarsson
Désirée Pethrus
Anders Sellström
Caroline Szyber
Roland Utbult
- 4 Annelie Enochson
Mikael Oscarsson
Magnus Sjödahl
Tuve Skånberg
3 Andreas Carlson
Lars Gustafsson
Mats Odell
Total 298 20 4 27

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Tydén, Mattias (2002). Från politik till praktik: de svenska steriliseringslagarna 1935-1975. Stockholm studies in history, 0491-0842 ; 63 (2., utvidgade uppl.). Stockholm: Almqvist & Wiksell International. Libris 8407930. ISBN 91-22-01958-8 
  2. ^ Allmän hälso- och sjukvård . Stockholm. 1913–1982. Libris 12400195. http://www.scb.se/Pages/List____324988.aspx 
  3. ^ Alm, Erika (2019). ”När utredningar talar kön: pragmatiska definitioner av könstillhörighet”. i Klara Arnberg, Fia Sundevall & David Tjeder. Könspolitiska nyckeltexter: från Det går an till #metoo. Makadam förlag 
  4. ^ Alm, Erika (2015). ”Steriliseringar som krav och rättighet i folkhemmets kölvatten : kommentar till texter om steriliseringar”. i Klara Arnberg, Pia Laskar & Fia Sundevall. Sexualpolitiska nyckeltexter. Leopard förlag 
  5. ^ SOU 1999:2, bil. 2, 1934 års lag
  6. ^ Ny steriliseringslag, SvtJ 1941 s.563
  7. ^ SOU 2000:20 Steriliseringsfrågan i Sverige 1935 - 1975 Historisk belysning - Kartläggning - Intervjuer Arkiverad 5 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine.
  8. ^ RFSLs Transpolitiska program, antaget 2004 Arkiverad 26 februari 2005 hämtat från the Wayback Machine.
  9. ^ Common Goals of the First European TransGender Council, nov. 2005
  10. ^ Motion 2002/03:So469
  11. ^ Motion 2002/03:So512
  12. ^ Motion 2003/04:So571
  13. ^ Motion 2003/04:So287
  14. ^ Socialdepartementet (19 mars 2007). ”SOU 2007:16 - Ändrad könstillhörighet - förslag till ny lag”. http://www.regeringen.se. Regeringen. Arkiverad från originalet den 12 september 2014. https://web.archive.org/web/20140912030925/http://www.regeringen.se/content/1/c6/07/90/17/eaf7d884.pdf. Läst 16 januari 2013. 
  15. ^ ”Sluta tvångssterilisera oss!”. Aftonbladet. 27 september 2007. http://www.aftonbladet.se/debatt/article878094.ab
  16. ^ Sluta tvångssterilisera oss!, pressmeddelande från RFSLs kongress 2007 Arkiverad 12 september 2014 hämtat från the Wayback Machine.
  17. ^ LUF - Lite mera queer, inför Pride 2007
  18. ^ HBT(s)-Lite mer modern men fortfarande medeltida vad gäller tvångssterilisering! Arkiverad 8 oktober 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  19. ^ ”Kritiserat lagförslag om könsbyte”. Dagens Nyheter. 19 mars 2007. Arkiverad från originalet den 16 mars 2007. https://web.archive.org/web/20070316054428/http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147. ]
  20. ^ Rights and Gender Identity, CommDH/IssuePaper(2009)2, Strasbourg, 29 July 2009
  21. ^ Socialstyrelsen (30 juni 2010). ”Transsexuella och övriga personer med könsidentitetsstörningar - Rättsliga villkor för fastställelse av könstillhörighet samt vård och stöd”. http://www.socialstyrelsen.se. Socialstyrelsen. Arkiverad från originalet den 2 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130202012205/http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18087/2010-6-31.pdf. Läst 16 januari 2013. 
  22. ^  
  23. ^ ”Sterilisering blir kvar vid könsbyre!”. Expressen. 12 januari 2012. http://www.expressen.se/nyheter/sterilisering-blir-kvar-vid-konsbyte/
  24. ^ ”Frågan om tvångssterilisering - Oppositionen: Sorgligt, skämmigt och gammeldags”. Dagens Nyheter. 12 januari 2012. http://www.dn.se/nyheter/politik/oppositionen-sorgligt-skammigt-och-gammeldags
  25. ^ ”Centerprofilen: "Alliansen ger mig nazi-vibbar"”. Nyheter24. 12 januari 2012. http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/645861-c-ledamot-alliansen-ger-mig-nazi-vibbar
  26. ^ ”Regeringen borde inte gett efter för KD”. Svenska Dagbladet. 13 januari 2012. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/regeringen-borde-inte-gett-efter-for-kd_6767653.svd
  27. ^ ”Borgarna tänker tvångssterilisera”. Aftonbladet. 12 januari 2012. http://www.aftonbladet.se/ledare/article14205143.ab
  28. ^ ”Regeringen följer fel moralisk kompass”. Dalarnas Tidningar. 13 januari 2012. http://www.dt.se/opinion/ledare/1.4286745-regeringen-foljer-fel-moralisk-kompass
  29. ^ ”Dammigt tvång”. Sydsvenskan. 13 januari 2012. http://www.sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/dammigt-tvang/
  30. ^ ”"Transsexuella har också rätt till barn"”. Dagens Nyheter. 26 januari 2012. http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/transsexuella-har-ocksa-ratt-till-barn
  31. ^ ”"Inget talar för steriliseringskravet"”. Sydsvenskan. 22 januari 2012. http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/inget-talar-for-steriliseringskravet/
  32. ^ ””En transsexuell person har samma rättigheter som alla andra i samhället””. Dagens Nyheter. 3 april 2012. http://www.dn.se/debatt/en-transsexuell-person-har-samma-rattigheter-som-alla-andra-i-samhallet
  33. ^ . SVT. 11 februari 2012. Arkiverad från originalet den 13 februari 2012. https://web.archive.org/web/20120213061403/http://debatt.svt.se/2012/02/11/hagglund-hot-mot-manskliga-rattigheter/
  34. ^ ”Tvångssterilisering blir kvar: ”Ett oerhört svek”!”. QX. 12 januari 2012. http://www.qx.se/samhalle/19816/tvangssterilisering-blir-kvar-ett-oerhort-svek
  35. ^ ”Öppet brev till statsminister Reinfeldt – avskaffa tvångs- steriliseringarna nu!”. QX. 25 januari 2012. http://www.qx.se/samhalle/debatt/19899/oppet-brev-till-statsminister-reinfeldt-%E2%80%93-avskaffa-tvangs-steriliseringarna-nu
  36. ^ ”Solklart brott mot mänskliga rättigheter”. Svenska Dagbladet. 24 januari 2012. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/steriliseringskrav-brott-mot-manskliga-rattigheter_6790359.svd
  37. ^ ”Ett halvt könsbyte öppnar för ett tredje kön”. Svenska Dagbladet. 16 januari 2012. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ett-halvt-konsbyte-oppnar-for-ett-tredje-kon_6768711.svd
  38. ^ ”Sweden: Letter to the Prime Minister Regarding Transgender Law, Human Rights Watch, 14 Januari 2012” (HTML). HWR hemsida. http://www.hrw.org/news/2012/01/14/sweden-letter-prime-minister-regarding-transgender-law. Läst 16 januari 2013. 
  39. ^ Transgender Europe och ILGA-Europa (16 januari 2012). ”Joint letter by TGEU and ILGA-Europe to Swedish Premier”. TGEU hemsida. TGEU. Arkiverad från originalet den 28 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130128011458/http://www.tgeu.org/joint_letter_by_TGEU_and_ILGA-Europe_to_Swedish_Premier. Läst 16 januari 2013. 
  40. ^ Amnesty International (19 januari 2012). ”FORCED STERILISATION OF TRANSGENDER PERSONS VIOLATES HUMAN RIGHTS”. Amnesty International, svenska sektionen. Arkiverad från originalet den 8 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140108101102/http://a4.mndcdn.com/image/upload/t_attachment/v0ojo2sprxg2uu6ffxm9.pdf. Läst 16 januari 2013. 
  41. ^ The European Parliament's Intergoup on LGBT Rights (16 januari 2012). ”Swedish government upholds forced sterilisation for transgender people”. http://www.lgbt-ep.eu. The European Parliament's Intergoup on LGBT Rights. Arkiverad från originalet den 17 mars 2013. https://web.archive.org/web/20130317173533/http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/swedish-government-upholds-forced-sterilisation-for-transgender-people/. Läst 16 januari 2013. 
  42. ^ ”Brandtal avslutade demonstration mot tvångssteriliseringar”. KomUt. 18 januari 2012. Arkiverad från originalet den 22 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120322082813/http://www.tidningenkomut.se/2012/01/brandtal-avslutade-demonstration-mot-tvangssteriliseringar/
  43. ^ ”Demonstration mot tvångssterilisering”. Sydsvenskan. 22 januari 2012. http://www.sydsvenskan.se/malmo/demonstration-mot-tvangssterilisering/
  44. ^ ”Protester mot tvångssterilisering”. ETC. 2 februari 2012. Arkiverad från originalet den 5 februari 2012. https://web.archive.org/web/20120205032028/http://orebro.etc.se/nyhet/protester-mot-tvangsterilisering
  45. ^ ”Demonstation mot tvångssterilisering”. Göteborgs Fria. 20 januari 2012. Arkiverad från originalet den 26 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120126095414/http://www.goteborgsfria.nu/artikel/91514. Läst 25 juli 2016. 
  46. ^ ”London protest follows Sweden’s trans sterilisation rule”. Pink News. 2 februari 2012. http://www.pinknews.co.uk/2012/02/02/london-protest-follows-swedens-trans-sterilisation-rule/
  47. ^ All Out (16 januari 2012). ”TO: Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt”. http://www.allout.org. All Out. Arkiverad från originalet den 31 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130131193418/http://www.allout.org/en/actions/stop_forced_sterilization. Läst 16 januari 2013. 
  48. ^ ”Sweden's Transgender Sterilization Law Slammed By International Activists, Politicians (VIDEO)”. Huffington Post. 20 januari 2012. http://www.huffingtonpost.com/2012/01/20/sweden-transgender-sterilization-law-activists_n_1219878.html/
  49. ^ ”Sweden keeps sex-change sterilization law”. The Local. 12 januari 2012. Arkiverad från originalet den 16 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120116201337/http://www.thelocal.se/38466/20120112/
  50. ^ ””Dags att avskaffa kravet på sterilisering vid könsbyte””. Dagens Nyheter. 18 februari 2012. http://www.dn.se/debatt/dags-att-avskaffa-kravet-pa-sterilisering-vid-konsbyte
  51. ^ Regeringen (12 april 2012). ”Proposition 2011/12:142 - Ändrad könstillhörighet”. http://www.regeringen.se. Regeringen. Arkiverad från originalet den 7 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140107200900/http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/08/90/929b1b27.pdf. Läst 16 januari 2013. 
  52. ^ ”Grälsjukt S skapar problem vid könsbyten”. Svenska Dagbladet. 10 juni 2012. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gralsjukt-s-skapar-problem-vid-konsbyten_7266185.svd
  53. ^ ”Pinsamma ursäkter för att dölja kohandel”. Svenska Dagbladet. 11 juni 2012. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/pinsamma-ursakter-for-att-dolja-kohandel_7267953.svd
  54. ^ Regeringen (9 maj 2012). ”Motion 2011/12:So9 - Motion med anledning av prop. 2011/12:142 Ändrad könstillhörighet”. http://www.riksdagen.se. Riksdagen. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/ndrad-konstillhorighet_GZ02So9/?text=true. Läst 18 januari 2013. 
  55. ^ Regeringen (15 november 2012). ”Ds 2012:46 - Avskaffande av steriliseringskrav som villkor för ändrad könstillhörighet”. http://www.riksdagen.se. Riksdagen. http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/203696. Läst 18 januari 2013. 
  56. ^  
  57. ^ Muntlig uppgift från Socialstyrelsens Rättslig Råd
  58. ^ ”Könsbytare stämmer staten”. Svenska Dagbladet. 10 januari 2013. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/konsbytare-stammer-staten-for-tvangskastrering_7811250.svd
  59. ^ ”http://www.rfsl.se/?p=324&aid=12527” (HTML). RFSLs hemsida. Arkiverad från originalet den 15 september 2013. https://web.archive.org/web/20130915154330/http://www.rfsl.se/?p=324&aid=12527. Läst 29 juni 2013. 
  60. ^ ”Europarådet uppmanar medlemsstater att ge ekonomisk ersättning till tvångssteriliserade” (HTML). RFSLs hemsida. Arkiverad från originalet den 15 september 2013. https://web.archive.org/web/20130915130137/http://www.rfsl.se/?p=324&aid=12531. Läst 29 juni 2013. 
  61. ^ Regeringen (14 mars 2013). ”Regeringens proposition 2012/13:107 - Upphävande av kravet på sterilisering för ändrad könstillhörighet”. http://www.riksdagen.se. Regeringen. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Upphavande-av-kravet-pa-steril_H003107/?text=true. Läst 29 juni 2013. 
  62. ^ Riksdagen (22 maj 2013). ”Betänkande 2012/13:SoU24 Upphävande av kravet på sterilisering för ändrad könstillhörighet - Omröstning och beslut”. http://www.riksdagen.se. Riksdagen. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201213/SoU24/. Läst 29 juni 2013. 
  63. ^ Riksdagsförvaltningen (22 maj 2013). ”Votering: Upphävande av kravet på sterilisering för ändrad könstillhörighet”. riksdagen.se. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/upphavande-av-kravet-pa-sterilisering-for-andrad_H001SoU24. Läst 3 november 2020. 

Externa länkar