Turbofläktmotor

I dagens artikel ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Turbofläktmotor. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att utforska alla relevanta aspekter av detta ämne. Med en kritisk och detaljerad blick kommer vi att analysera dess implikationer i olika sammanhang och dess påverkan på samhället. Turbofläktmotor har varit föremål för särskilt intresse inom olika områden och genom denna artikel ska vi söka belysa dess betydelse och roll i vardagen. Oavsett om du är expert på Turbofläktmotor eller bara är intresserad av att lära dig mer om ämnet, är den här artikeln utformad för att ge en komplett och uppdaterad översikt av Turbofläktmotor. Gör dig redo att fördjupa dig i detta spännande ämne och upptäck allt som finns att veta om det!

En dubbelströmsmotor.
Schematisk skiss av dubbelströmsmotorn.
1: Hölje
2: Fläkt
3: Lågtryckskompressor
4: Högtryckskompressor
5: Förbränningskammare
6: Högtrycksturbin
7: Lågtrycksturbin
8: Inre dysa
9: Yttre dysa

En turbofläktmotor, eller dubbelströmsmotor, är en typ av jetmotor som används för underljudsfart för de flesta nutida trafikflygplan.

Motorn består av en jetmotor med en turbin, som driver en fläkt som tar in luft från atmosfären. En del av luften går in genom en kompressor till jetmotorn, medan största delen passerar genom motorn utan förbränning. Ju större fläktluftsflöde (bypass), desto bättre bränsleekonomi. Ett stort fläktluftsflöde kräver dock en stor diameter på motorn, vilket gör den olämplig för flygplan för överljudshastighet.

Växelförsedda turbofläktmotorer

Huvudartikel: Växelförsedda turbofläktmotorer

Turbofläktmotorer kan förses med en planetväxel, vilket gör att fläkten kan rotera med lägre hastighet än turbo- och kompressoraxeln. Detta gör att fläkten kan göras större utan att fläktbladens periferihastighet ökar till över ljudhastigheten, vilket skulle medföra ljudchocker och farliga vibrationer.

Se även

Turbopropmotor

Källor

  • Nils Bruzelius med flera: Lärobok i Militärteknig, volym 5: Farkostteknik, Försvarshögskolan, ISBN 978-91-86137-02-1, sidan 40-41