I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Tropicarium Kolmården på djupet, analysera dess ursprung, utveckling, relevans idag och möjlig framtida utveckling. Tropicarium Kolmården är ett ämne som diskuteras och studeras brett inom olika områden, vilket väcker intresse hos akademiker, forskare, yrkesverksamma och allmänheten. Genom historien har Tropicarium Kolmården spelat en avgörande roll i olika sammanhang och påtagligt påverkat samhälle, kultur och vardagsliv. Genom en omfattande analys kommer vi att ta upp de olika perspektiv och tillvägagångssätt som har använts för att förstå Tropicarium Kolmården, samt de implikationer och utmaningar det för närvarande innebär. Genom den här artikeln försöker vi erbjuda en heltäckande vision av Tropicarium Kolmården och dess inverkan på samhället, vilket främjar en konstruktiv och berikande debatt om detta mycket relevanta ämne.
1972 startade Stig Gustavsson Kolmårdens terrarium i den gamla lanthandeln utanför Kolmårdens djurpark. Utställningen bestod då av nästan bara ormar och fåglar. Efter hans död köptes terrariet av Kalle Farkasdi och hans son Stefan Farkasdi, och terrariet byggdes om till ett Tropikhus med en krokodildamm, en ny akvarieavdelning och ett av Sveriges största hajakvarium.
Juli 2020 köpte Filip Johansson och Rickard Sjödén, tidigare djurchef respektive pressansvarig på Kolmårdens djurpark, Tropicarium av Stefan Farkasdi.
Tropicarium har ett av Sveriges största hajakvarium, vilket innehåller över 500 000 liter saltvatten. I akvariet finns sex arter hajar: epåletthaj, leopardhaj, sandtigerhaj och sköterskehaj. Intill hajakvariet har ett nytt mindre hajakvarium för mindre svartfenad revhaj och brunbandad bambuhaj byggts, på den plats där det tidigare fanns ett korallakvarium. I detta akvarium simmar även en del benfiskar.
Renoveringar
Inför varje sommarsäsong byggs terrarium och akvarier om. Några av de senaste nybyggnationerna är en surikatanläggning i gamla nattdjursrummet, ett nytt terrarium för nätpytonorm och grön vattenagam och en ny damm för närkontakt med stingrockor. Till säsongen 2013 tillkom ett nytt stort korallakvarium som ersatte flera mindre och äldre akvarium, ett terrarium för stjärnsköldpaddor byggdes om till ett biotopterrarium för gripsvansskink och dessutom renoverades delar av alligatordammen.
Reptilavdelningen består av alligatorer, ödlor och en stor samling av giftormar, vilka sedan några år visas i biotopterrarier, där nästan alla växter är levande och härstammar från djurens naturliga biotop, och inredningen i terrarierna så långt möjligt liknar deras naturliga livsmiljö.