I den här artikeln kommer vi att utforska det fascinerande livet för Triage, en karaktär som har satt sin prägel på mänsklighetens historia. Från hans otroliga prestationer till hans utmaningar och hinder kommer vi att ge oss ut på en resa genom hans arv, där vi kommer att upptäcka de mest relevanta aspekterna av hans karriär. I enlighet med dessa linjer kommer vi att utforska hans inverkan på samhället, hans bidrag till världen och det arv han har lämnat till kommande generationer. Gör dig redo att fördjupa dig i den spännande historien om Triage och upptäck vad som gör honom så speciell.
Denna artikel anses ha ett svenskt perspektiv och bör skrivas om ur ett globalt perspektiv. Hjälp gärna till och förbättra texten om du kan, eller diskutera saken på diskussionssidan. (2015-07) |
Triage är en process för att sortera och prioritera patienter med utgångspunkt från anamnes, symtom och ibland vitalparametrar såsom andningsfrekvens, puls och kroppstemperatur. Ordet är bildat från franska trier, sortera.
Begreppet uppkom under Napoleonkrigen med början inom den militära sjukvården, där de skadade soldaterna delades in i tre grupper:
Syftet är att de mest allvarliga eller brådskande fallen ska behandlas först. Triage används både på akutmottagningar och på katastrofplatser.
Triage förekommer även inom sjukvårdens telefonrådgivande verksamheter, till exempel SOS Alarm, giftinformationscentralen, sjukvårdsrådgivningen 1177 och vårdcentralernas telefonjourer. I en situation som karaktäriseras av begränsad information, det vill säga brist på synintryck, gör personalen bedömningar av uppringarnas tillstånd och fattar beslut om hur de ska hanteras.
Triageinstrumentet RETTS (Rapid emergency triage and treatment system) är ett av flera system som används av sjukvården för att snabbt bedöma och hantera akut sjukdom. RETTS består av en standardiserad och strukturerad anamnes (Emergency Symptomes and Signs, ESS) och ett antal vitalparametrar (VP). Det finns både ett RETTS för vuxna (RETTS-A) och ett RETTS för barn (retts-p).
Ett annat triageinstrument är Triagehandboken som tagits fram av Region Skåne. Istället för att som RETTS bedöma prioriteten av akut sjuka patienter bedömer Triagehandboken vilken vårdnivå som lämpar sig för en patient baserat på dennes symtom och vitalparametrar, oavsett om den är akut sjuk eller inte.
|