Tjocha

Idag är Tjocha ett ämne som skapar stort intresse och debatt i samhället. Dess relevans har ökat de senaste åren och täcker olika områden som teknik, kultur, politik och vetenskap. Tjocha har lyckats fånga uppmärksamheten hos experter och fans, såväl som medborgare i allmänhet, genom att bli en grundläggande del av media och sociala agendan. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska de olika aspekterna och aspekterna relaterade till Tjocha, med syftet att erbjuda en heltäckande och uppdaterad vision om detta ämne av stor betydelse idag.

Georgiska män och pojkar som bär tjocha.
Tsjerkessisk soldat uniformerad i papakha («kosakmössa») och tsjerkeska, figursydda mansfrack med patronfickor, som fortsatt används som traditionell mansdräkt i Kaukasus. Stövlarna är mjuka utan klackar och sulor.

Tjocha (georgiska: ჩოხა, ტალავარი, Tjocha, Talavali; tjetjenska: чоа; azerbajdzjanska: çerkezi çuxa[1]; ryska: Черкеска, Tjerkeska; ossetiska: цухъхъа, tsuchychya; kabardinska: Цей, Tsej) är en del av den traditionella manliga klädseln bland kaukasier.

Historia

Tjochan har använts i stor utsträckning i Georgien från 800-talet till 1800-talet[2] och i Azerbajdzjan från 1600-talet till 1900-talet.

Typer

Det finns fyra typer av tjochan: Kartli-Kacheti tjocha (Kartlien och Kachetien är östgeorgiska provinser), Chevsur Tjocha (huvudsakligen i Mtscheta-Mtianeti-provinsen i Georgien), adzjarisk tjocha (vanligast i västra Georgien, i provinser som Adzjarien och Gurien) och generell kaukasisk tjocha. Ordet Tjocha härstammar inte från georgiskan utan från turkfolk.

Kvinnlig tjocha

I Georgien har tjochan under lång tid traditionellt enbart burits av män. På senare tid har det dock uppkommit en kontroversiell kvinnlig variant på den georgiska tjochan.[3]

Referenser

Fotnoter

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 12 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120312230550/http://www.azclub.ru/index.php?stype=club&slevel=2&sid=2. Läst 16 april 2013. 
  2. ^ Abasjhidze, Irakli. Ed. Georgian Encyclopedia. Vol. IX. Tbilisi, Georgien: 1985.
  3. ^ ”Close-Up: Why Georgia's national costume is back in vogue”. BBC News. 10 juli 2011. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14077350.  (engelska)