Tetraedrit

I dagens värld är Tetraedrit fortfarande ett ämne av stor betydelse och intresse för en bred allmänhet. Dess relevans överskrider gränser och generationer, och dess inverkan har märkts inom olika sfärer av samhället. Från dess uppkomst till nutid har Tetraedrit varit föremål för debatt, analys och reflektion, och ständigt genererat nya perspektiv och synsätt på dess betydelse och inflytande. I den här artikeln kommer vi att utforska de många aspekterna av Tetraedrit, undersöka dess utveckling över tid och dess relevans i det samtida sammanhanget. Genom en detaljerad analys och en kritisk blick kommer vi att försöka gräva djupare in i innebörden av Tetraedrit och dess inverkan på våra liv, och erbjuda en heltäckande vision som gör att vi kan förstå dess betydelse i dagens värld.

Tetraedrit
Mörkgrå tetraedrit samt små guldgula pyriter
KategoriMineral, sulfosalter
Strunz klassificering2.GB.05
Kemisk formelCu6Sb4S13[1]
FärgMetalliskt grå, brun eller nästan svart, körsbärsröd genomlysningsfärg i mycket tunn flisa
KristallstrukturKubiska
TvillingbildningEfter {111}
SpaltningIngen
BrottHalvmussligt
HållbarhetNågot spröd
Hårdhet (Mohs)3–4½
Glansmetallisk
RefraktionOpak
Ljusbrytningn>2,72 i Li-ljus
StreckfärgSvart till brun
Densitet4,97 uppmätt (4,99 beräknad)[2]
Referenser[3][4]

Tetraedrit eller tetrahedrit har även gått under namnet antimonfalerts. Mineralet är ett kopparhaltigt sulfosalt med antimon.[4].

Historia och etymologi

Mineralet fick sitt namn år 1845 genom Wilhelm von Haidinger eftersom det vanligtvis förekommer som tetraeder-formade kristaller. Tetrahedrit omdefinierades år 2019 av IMA/CNMNC (International Mineralogical Association/Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification). Då fastställdes tre ändled:[5]

tetrahedrit-Zn Cu6Sb4S13
tetrahedrit-Fe Cu6Sb4S13
tetrahedrit-Hg Cu6Sb4S13

Förekomst

Utöver tetraederformade kristaller förekomer tetrahedrit även som korniga massor. Mineralet är vanlig i olika sorters hydrotermala miljöer.[3] Man kan hitta tetrahedrit i Cornwall i England.[3] I Sverige förekommer tetrahedrit bland annat i Gärdsjögruvan i Dalsland.[6]

Bilder

Källor

  1. ^ Formel enligt mindat.org
  2. ^ Handbook of mineralogy
  3. ^ Price, Monica; Walsh, Kevin (2005). Bergarter och mineral. Bonniers Naturguider. Översatt av Erik Jonsson. Stockholm: Albert Bonniers Förlag. sid. 110,(7). ISBN 91-0-010458-2  Originalets titel: Rocks and Minerals (Doring Kindersley Ltd).
  4. ^ http://www.ne.se/tetraedrit - från Nationalencyklopedin på nätet - http://www.ne.se - läst datum: 12dec 2013
  5. ^ Arkiverad 6 maj 2022 hämtat från the Wayback Machine. IMAs minerallista 2021
  6. ^ L-H Hedin, M Jansson 2007, Mineral i Sverige, sid 60

Externa länkar