Teknisk Tidskrift

I den här artikeln utforskar vi den fascinerande världen av Teknisk Tidskrift, ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet genom åren. Genom detaljerad analys kommer vi att undersöka de olika aspekterna av Teknisk Tidskrift och dess inverkan på dagens samhälle. Från dess ursprung till dess utveckling över tid kommer vi att ta upp nyckelaspekter som har markerat dess relevans inom olika områden. Dessutom kommer vi att dyka ner i dess inflytande på populärkulturen och dess roll i människors dagliga liv. Genom den här artikeln kommer vi att upptäcka vikten av Teknisk Tidskrift och dess betydelse i den samtida världen. Gör dig redo att ge dig ut på en upptäckts- och kunskapsresa!

Teknisk Tidskrift den 10 september 1932.

Teknisk Tidskrift (december 1870–mars 1872: Illustrerad Teknisk Tidning), grundad 1870 av mekanikprofessorn Wilhelm Hoffstedt, föregångaren till tidningen Ny Teknik, har sedan grundandet ansetts som en av de främsta facktidskrifterna i Sverige för publicering av nya rön inom teknik- och ingenjörsvetenskap. Den gavs ut som en egen publikation till och med 1977, därefter som en rubrik i Ny Teknik.

Tidskriften övertogs 1878 av Svenska Teknologföreningen, men Hoffstedt kvarstannade som redaktör för avdelningen för maskinteknik till kort före sin död 1907. Tidskriften blev uppdelad i en allmän del och olika fackavdelningar för maskinteknik, elektroteknik, kemi och bergsteknik (motsvarande metallurgi), skeppsbyggnad, arkitektur samt väg- och vattenbyggnad. Fackavdelningarna motsvarade de olika medlemsavdelningarna av Svenska Teknologföreningen och hade även sin motsvarighet i undervisningsstrukturen på Kungliga Tekniska högskolan. Fackavdelningen för Arkitektur och dekorativ konst (1901–1922) utvecklades senare till den fristående tidskriften Arkitektur. Teknisk Tidskrifts allmänna avdelning utkom en gång i veckan och fackavdelningarna en gång i månaden. Hösten 1967 bytte veckoupplagan namn till Ny Teknik och fick en mer populärvetenskaplig inriktning.

Teknisk Tidskrifts förlag bytte 1967 namn till Ingenjörsförlaget och 1990 till E+T Förlag (Ekonomi & Teknik Förlag AB), efter samgåendet med Affärsvärldens förlag. I oktober 2005 såldes E+T Förlag till finska Talentum Oy, utgivare av affärstidningen Talouselämä.

Källor

  1. ^ Ny Teknik, Tekniska tidskriftupplysningen
  2. ^ Veteran lämnar Ny Teknik Arkiverad 19 juni 2012 hämtat från the Wayback Machine., Ny Teknik, 2 december 1999.
  3. ^ E&T Förlag köps upp Arkiverad 20 augusti 2012 hämtat från the Wayback Machine., Dagens Nyheter, 6 oktober 2005.

Externa länkar