I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Teknik-SM och utforska alla dess aspekter och relevanta aspekter. Från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle kommer vi att ta upp dess utveckling över tid och dess relevans i olika sammanhang. Dessutom kommer vi att analysera dess roll inom olika studieområden och dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Längs dessa linjer kommer vi att försöka förstå och reflektera över Teknik-SM ur flera perspektiv, med syftet att ge läsaren en heltäckande och berikande vision av detta ämne.
Teknik-SM var en tävling i vilken runt 500 studenter, företrädesvis från tekniska och naturvetenskapliga utbildningar, deltog varje år. Tävlingen syftade till att testa de tävlandes teknikkunskaper, samarbetsförmåga, presentationsteknik, stresstålighet och ingenjörskonst; färdigheter som en ingenjör får möta i sin yrkesroll. Studenterna tävlade i lag om tre i tre omgångar. Först tävlade alla deltagande lag mot varandra i en kvaltävling via internet. De bäst placerade lagen i kvalet (oftast 8 lag) åkte sedan till semifinalen från vilken 3 lag gick vidare till finalen. Förstapris i tävlingen var, förutom buckla och ära, en studieresa tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ingenjörer utan gränser.
Tävlingen startades år 2000 av Saab AB som fortsatte att arrangera tävlingen tills Sveriges Ingenjörer tog över 2008. Sedan 2013 har tävlingen arrangerats tillsammans med Ingenjörer utan gränser. Tävlingen har inte arrangerats sedan 2015.
2005 tilldelades Teknik-SM Kunskapspriset.
Tävlingen är uppdelad i tre omgångar med successivt färre deltagare.
Kvaltävlingen brukar genomföras i oktober. Den arrangeras centralt av Sveriges Ingenjörer och lokalt av studentkårerna på de deltagande högskolorna. Under kvalet sitter lagen i datorsalar på sina högskolor och har lagen 3 timmar på sig att i ett webbgränssnitt samla poäng genom att lösa olika problem. De flesta av de ca 30 problemen är flervalsfrågor. De är uppdelade i 7 kategorier med olika format.
I semifinalen deltar de 8 bäst placerade lagen från kvalet, dock max ett lag per lärosäte. Dessa träffas för att under en dag lösa ett flertal problem som är betydligt större än i kvalet. Bland uppgifterna finns både praktiska problem som kräver att lagen gör olika mätningar eller bygger konstruktioner med olika ändamål, och teoretiska problem där lagen ska sätta sig in i olika system för att göra beräkningar eller besvara frågor. Lagens förmåga att samarbeta, kommunicera med varandra, skriva rapporter och framföra muntliga presentationer testas också.
Lagen som kvalificerar sig till semifinal ges ett case att förbereda mellan kvaltävliingen och semifinalen. Uppgiften är ett autentiskt case, där den vinnande lösningen kan komma att implementeras i samband med den studieresa vinnarlaget - de nyblivna svenska mästarna i framtida teknik - får som förstapris.
De 3 bästa lagen från semifinalen går vidare till finalen som är upplagd som semifinalen, med såväl praktiska som teoretiska övningar.
De senaste åren har prisutdelningen skett i samband med den av Sveriges Ingenjörer arrangerade Polhemsfesten, där bland annat Polhemspriset också delas ut.