Tanzanias administrativa indelning

Idag går vi in ​​i den fascinerande världen av Tanzanias administrativa indelning, ett ämne som har väckt intresse hos många genom åren. Sedan dess uppkomst har Tanzanias administrativa indelning varit föremål för studier, debatt och kontroverser, vilket gör det till ett extremt relevant ämne idag. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Tanzanias administrativa indelning, från dess ursprung till dess inverkan på det nuvarande samhället. Utan tvekan är detta ett ämne som inte lämnar någon oberörd, och vi är säkra på att du kommer att hitta fascinerande och intressant information om Tanzanias administrativa indelning i följande rader. Följ med oss ​​på denna upptäckts- och läranderesa!

Tanzania är administrativt indelat i 30 regioner (swahili: mkoa), varav 25 på fastlandet, tre på Zanzibar och två på Pemba. På nästa nivå delas landet in i ett hundratal distrikt (wilaya), varav några har särskild status som stadsdistrikt Dar es-Salaam och Mwanza, respektive municipala distrikt Arusha, Dodoma, Iringa, Kilimanjaro, Mbeya, Morogoro, Shinyanga, Tabora och Tanga.

De 30 regionerna är med huvudstad:

Region Huvudstad
Arusha Arusha
Dar es-Salaam Dar es-Salaam
Dodoma Dodoma
Geita Geita
Iringa Iringa
Kagera Bukoba
Katavi Mpanda[förtydliga]
Kigoma Kigoma
Kilimanjaro Moshi
Lindi Lindi
Manyara Babati
Mara Musoma
Mbeya Mbeya
Morogoro Morogoro
Mtwara Mtwara
Mwanza Mwanza
Njombe Njombe
Norra Pemba Wete
Södra Pemba Chake Chake
Pwani Kibaha eller Kisiju
Rukwa Sumbawanga
Ruvuma Songea
Shinyanga Shinyanga
Simiyu Bariadi
Singida Singida
Tabora Tabora
Tanga Tanga
Södra Zanzibar Koani
Norra Zanzibar Mkokotoni
Västra Zanzibar Zanzibar

En tredje förvaltningsnivå utgörs av valdistrikt (kata på fastlandet, shehia på Zanzibar).

Tanzania är en unionsstat bildad 1963, bestående av Tanganyika och Zanzibar, där Zanzibar, inklusive ön Pemba, har en egen regering och en egen lagstiftande församling.

Källor