Tandvärksstenen

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Tandvärksstenen och utforska dess många aspekter och aspekter som gör det till ett ämne av relevans och intresse idag. Från dess inverkan på samhället till dess inflytande på den kulturella sfären, har Tandvärksstenen fångat uppmärksamheten hos såväl experter som fans, och genererat debatter, reflektioner och djupgående analyser. Längs dessa linjer kommer vi att noggrant undersöka de olika aspekterna av detta ämne, och erbjuda en detaljerad look som gör att läsaren bättre kan förstå dess betydelse och implikationer i den samtida världen.

Tandvärksstenen i september 2015.
Tandvärksstenens norra sida.

Tandvärksstenen står i östra gränsen för naturreservatet Strålsjön – Erstavik i Nacka kommun. Enligt folktron kunde den bota tandvärk och vårtor. Stenen är ett fornminne med RAÄ-nummer Nacka 246.

Beskrivning

Tandvärksstenen är ett större stenblock, ungefär 1,8 meter i diameter vid basen och 1,6 meter hög. Den är avsmalnande uppåt och har en spetsig topp. Stenen liknar i sin form en stor hörntand. Enligt Nacka hembygdsförening benämns stenen som en vårt- eller tandvärkssten.

För att bota tandvärk eller bli av med vårtor skulle man, enligt folktron, avvakta fullmåne och sedan springa vid midnatt sju varv motsols runt stenen. Samtidigt skulle man trycka en fläsksvål mot den värkande tanden eller mot vårtan. Därefter skulle man gräva ner fläsksvålen bakom stenens norra sida.

Se även

  • Sandakällan som finns cirka 1 100 meter nordväst om Tandvärksstenen.

Andra platser med folktro

Referenser