Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Stick style, som är av stor relevans idag. Stick style är ett ämne som har skapat stort intresse inom olika områden, från politik till vetenskap, genom kultur och samhälle i stort. Genom historien har Stick style varit föremål för studier och debatt, väckt motstridiga åsikter och väckt djupa reflektioner över dess inverkan på vardagen. I denna mening är det väsentligt att i detalj analysera de olika aspekterna relaterade till Stick style, ta itu med dess implikationer och konsekvenser, såväl som de möjliga lösningar som kan uppstå som ett resultat av dess närvaro. Därför är huvudsyftet med denna artikel att ge en bred och uppdaterad bild av Stick style, för att främja kritisk och konstruktiv reflektion kring detta mycket relevanta ämne.
Stick style var en amerikansk arkitekturstil på sena 1800-talet. Stilen tillämpades gärna som utsmyckning på lantliga trävillor och järnvägsstationer och har även använts på svenska villor under denna tidsperiod.
I Sverige är ”stick style” närmast att jämföra med lövsågeri, populärt kallad ”snickarglädje” och schweizerstil. Exempel på stick style-arkitektur finns bland annat i Djursholms villastad utanför Stockholm, där arkitekt Erik Lundroth introducerade den. Även Henrik Palme, initiativtagaren till Djursholms villastad, hade under en studieresa till USA 1888 blivit intresserad av fasadtypen. Exempel på svenska byggnader i stick style är bland annat Villa Ugglebo (arkitekt Thor Thorén), Villa Lorride och Villa Ransäter (båda arkitekt Erik Lundroth).