Stenplanet

I dagens värld har Stenplanet blivit allt viktigare i samhället. Oavsett om det beror på sin påverkan på kultur, politik, ekonomi eller människors dagliga liv har Stenplanet lyckats positionera sig som ett relevant diskussions- och debattämne. Dess inflytande sträcker sig till olika områden och dess närvaro blir allt tydligare i olika aspekter av livet. Det är därför det är relevant att helt utforska omfattningen och konsekvenserna av Stenplanet idag, samt analysera dess utveckling över tid och dess potentiella inverkan i framtiden. Den här artikeln försöker fördjupa sig i Stenplanets värld för att förstå dess betydelse och relevans i det samtida samhället.

De inre planeterna, Merkurius, Venus, jorden och Mars, skalenligt.

En stenplanet, eller en jordlik planet[källa behövs] är en planet som har en fast yta i form av en skorpa av sten. De inre (jordlika) planeterna är Merkurius, Venus, jorden och Mars.[1] Dvärgplaneten Pluto räknas numera inte som en stenplanet, då dess yta sannolikt mest består av is, men den har ändå det gemensamt med stenplaneterna att dess yta är fast.

Uppbyggnaden hos de jordlika planeterna antas vara liknande, nämligen med en fast skorpa, en mantel av flytande materia och längst in en kärna av flytande järn. Karaktäristiskt för dessa planeter är att dess yta är ärrad av nedslagskratrar från meteoritnedslag, men på jorden har dessa spår eroderat. Särskilt Venus och jorden har en aktiv geologi där vulkanutbrott och jordbävningar ständigt förändrar planetens yta.

Se även

Källor

Fotnoter

  1. ^ Karolin Jonsson (14 januari 2008). ”Merkurius i närbild”. Ny teknik. https://www.nyteknik.se/nyheter/merkurius-i-narbild/971200. Läst 16 augusti 2015.