I dagens artikel kommer vi att utforska den fascinerande världen av Stenbocks kurir. Från dess påverkan på samhället till dess olika tillämpningar idag har Stenbocks kurir blivit ett ämne av intresse och relevans inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att analysera dess utveckling över tiden, dess inflytande på populärkulturen, såväl som dess betydelse inom det vetenskapliga och tekniska området. Följ med oss på denna upptäckts- och läranderesa, där vi kommer att utforska alla relevanta aspekter av Stenbocks kurir och dess inverkan på dagens värld.
Stenbocks kurir är en dikt av Carl Snoilsky som ingår i diktsamlingen Svenska bilder.
Efter slaget vid Helsingborg år 1710 skickade Magnus Stenbock sin adjutant, ryttmästaren Henrik Hammarberg, till Stockholm, för att meddela riksrådet om segern. Kuriren skyndar så mycket han kan, så mycket att han nästan svimmar när han kommer fram. Änkedrottning Hedvig Eleonora, rikets första dam, reser sig och erbjuder honom sin stol. Att sitta när kungligheter stod upp var vid denna tid ett oerhört etikettsbrott.
” | Är det den vilde jägarn, |
„ |
– Carl Snoilsky, Första och fjortonde verserna ur Stenbocks kurir |
På framför allt Gotland finns en sägen som gör gällande att kuriren som Stenbock sände inte var Henrik Hammarberg utan i stället Johan Ahlbom (1688–1778), sedermera strandridare på norra Gotland. Men det stämmer alltså inte, utan det var Hammarberg som skickades som kurir av Stenbock.