Statens trofésamling

I dagens artikel kommer vi att utforska Statens trofésamling, ett koncept som har genererat stort intresse den senaste tiden. I takt med att samhället utvecklas har Statens trofésamling blivit ett relevant ämne som spänner över olika områden, från teknik till psykologi. I denna omfattande studie kommer de olika aspekterna av Statens trofésamling, dess påverkan på människors dagliga liv och dess relevans i det aktuella landskapet att analyseras. Från dess ursprung till dess inflytande på samtida kultur kommer den här artikeln att erbjuda en omfattande och detaljerad bild av Statens trofésamling, med målet att ge en djupare förståelse för detta ständigt utvecklande fenomen.

Rysk fana tagen i slaget vid Narva 1700.

Statens trofésamling kallas den svenska statens samling av militära troféer.

Bakgrund

Samlingen startades egentligen redan på 1600-talet då Axel Oxenstierna propagerade för att man på ett och samma ställe skulle bevara och förevisa troféer tagna under Gustav II Adolfs framgångsrika segrar. Detta gör Statens trofésamling till en av Sveriges äldsta museala samlingar. På 1960-talet införlivades Statens trofésamling i Armémuseum. Ett antal av troféerna visas i Armémuseums utställning.

I samlingarna finns ca 4000 föremål såsom flaggor, fanor, standar, pukor, trumpeter, fästningsnycklar, kanoner, m.m. De flesta är tagna i krig mot Ryssland, Danmark och Polen.

Mellan 1817 och 1906 förvarades Statens trofésamling i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Bilder

Se även

Referenser

  1. ^ Sandstedt, Fred red. (2006). In Hoc Signo Vinces: A presentation of the Swedish State Trophy Collection 
  2. ^ Olsson, Martin (1930). Riddarholmskyrkan: vägledning för besökande. Stockholm. sid. 10 .

Externa länkar