I artikeln vi presenterar nedan fördjupar vi oss i den fascinerande världen av Statens institut för byggnadsforskning, utforskar dess ursprung, dess inverkan på dagens samhälle och dess möjliga framtida utmaningar. Statens institut för byggnadsforskning har varit föremål för intresse och studier i decennier, vilket väckt nyfikenhet hos både forskare och hobbyister. Under hela detta skrivande kommer vi att noggrant undersöka de många aspekterna som utgör Statens institut för byggnadsforskning, från dess mest relevanta aspekter till dess implikationer i olika områden av det dagliga livet. Genom en djup och insiktsfull analys försöker vi ge en komplett och berikande vision av Statens institut för byggnadsforskning, med syftet att ge läsaren en bredare och mer meningsfull förståelse av detta spännande ämne.
Statens institut för byggnadsforskning, SIB, oftast kallat Byggforskningsinstitutet, var ett tidigare svenskt forskningsinstitut i statlig myndighetsform som existerade 1960 till 1993. Institutet hade en inriktning på forskning om byggande och bostäder med såväl teknisk som samhällsvetenskaplig inriktning.
Statens institut för byggnadsforskning bildades 1960 genom att Statens nämnd för byggnadsforskning, bildad 1942, delades upp i ett forskningsråd, Statens råd för byggnadsforskning, och ett forskningsinstitut. 1976 omlokaliserades institutet från Stockholm till Gävle. 1 januari 1994 lades institutet ner, men delar av verksamheten bildade en institution vid Kungliga Tekniska högskolan, fortfarande lokaliserad i Gävle. År 2000 fördes denna verksamhet över till Högskolan i Gävle. Den samhällsvetenskapliga forskningen överfördes till Institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, vid Uppsala universitet, med lokaler i Gävle rådhus. Det flyttade därifrån till kvarteret Munken i Uppsala i februari 2013.
En bidragande orsak till nedläggningen var att institutet i samband med 1970-talets svenska bostadspolitik gavs en inriktning som gjorde att det senare ej uppskattades av den svenska byggsektorn, eller sågs som sektorns eget kunskapscentrum.
|