I den här artikeln kommer vi att undersöka ämnet Southern African Development Community på djupet och undersöka dess ursprung, evolution och relevans idag. Från dess påverkan på samhället till dess påverkan på olika aspekter av vårt dagliga liv har Southern African Development Community skapat stort intresse och debatt bland experter och entusiaster. Under de kommande sidorna kommer vi att utforska de många aspekterna av Southern African Development Community, och analysera dess implikationer inom så olika områden som vetenskap, kultur, politik och ekonomi. Genom ett detaljerat och uttömmande tillvägagångssätt syftar den här artikeln till att erbjuda en komplett och uppdaterad bild av Southern African Development Community, vilket ger läsarna en djupare förståelse för dess betydelse i den samtida världen.
Southern African Development Community (SADC) är en organisation som främjar samarbete kring ekonomisk utveckling i södra Afrika. Huvudkontoret ligger i Gaborone, Botswana.
SADC har 16 medlemsländer: Angola, Botswana, Kongo-Kinshasa, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Moçambique, Namibia, Seychellerna, Sydafrika, Swaziland, Tanzania, Zambia, Komorerna och Zimbabwe.
Organisationen bildades 1992 som en vidareutveckling av Southern African Development Coordination Conference, SADCC. SADCC bildades 1980 av the Front Line States (FLS). Anledningen till att organisationen skapades var dels att man ville främja regionalt samarbete i södra Afrika och dels för att kunna motarbeta Apartheid-regimen i Sydafrika.
Onsdagen den 25 juni 2008 extrainkallade SADC:s dåvarande ordförande, Zambias president Levy Mwanawasa, medlemsländerna till ett krismöte i Swazilands huvudstad Mbabane. Mötet avslutades med en uppmaning till Zimbabwes regering att tills vidare skjuta upp presidentvalet, då förutsättningar saknas för att det ska kunna genomföras under fria och rättvisa förhållanden.