Snögubbe

I dagens värld har Snögubbe blivit ett ämne av stor relevans och intresse för en bred publik. Sedan dess uppkomst har Snögubbe skapat debatt och kontroverser, vilket gett upphov till en mängd olika åsikter och tillvägagångssätt som speglar mångfalden av perspektiv på detta ämne. Eftersom Snögubbe fortsätter att fånga samhällets uppmärksamhet är det viktigt att noggrant undersöka dess implikationer, konsekvenser och potentiella lösningar. I den här artikeln kommer vi att uttömmande utforska alla aspekter relaterade till Snögubbe, vilket ger läsaren en komplett och uppdaterad vision av detta ämne som är så relevant idag.

Snögubbe.
Video från Kõrvemaa i Estland som visar hur man gör en snögubbe.

En snögubbe eller snögumma är en skulptur gjord av snö, vanligen byggd av barn, men det förekommer även att vuxna bygger snögubbar. Namnet kommer av att den utseendemässigt påminner om en människa.

En traditionell snögubbe tillverkas av kramsnö och är uppbyggd av tre snöklot i fallande storlek, staplade lodrätt på varandra så att det minsta är överst och det största underst. Det minsta är snögubbens huvud och kan förses med olika attribut för att betona detta; en morot som näsa, små stenar som markerar mun och ögon, en halsduk, en hatt eller mössa är vanligt förekommande. Det mellersta klotet kan förses med armar av kvistar och knappar av stenar. Det understa klotet brukar inte få några särskilda attribut.

Man kan även göra andra figurer än vagt människopåminnande. Lite mer avancerade figurer kallas vanligen snöskulpturer.

Ordet "snögubbe" är belagt i svenska språket sedan 1804.

Snögubbar i populärkulturen

Sånger om snögubbar

Filmer om snögubbar

Se även

Källor

  1. ^ Mats Lundegård (8 januari 2012). ”Drömmen om en snögubbe”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/arkiv/kultur/drommen-om-en-snogubbe. Läst 5 november 2015. 
  2. ^ ”snögubbe | SO | svenska.se”. https://svenska.se/so/. Läst 26 maj 2020. 

Externa länkar