I dagens värld har Skrivbordsmiljö blivit allt mer relevant. Och, oavsett om det är på en personlig, professionell eller social nivå, har Skrivbordsmiljö blivit ett ämne av gemensamt intresse för en mängd olika människor. Effekten av Skrivbordsmiljö är obestridlig, eftersom den påverkar så olika aspekter som ekonomi, teknik, hälsa, mellanmänskliga relationer och till och med miljön. Av denna anledning är det viktigt att noggrant analysera fenomenet Skrivbordsmiljö, dess implikationer och dess möjliga konsekvenser på kort och lång sikt. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska alla aspekter relaterade till Skrivbordsmiljö, med syftet att ge en heltäckande och berikande vision om detta ämne som berör oss så mycket.
En skrivbordsmiljö är en uppsättning programvara en typisk datoranvändare antas behöva, med ett enhetligt grafiskt användargränssnitt. Namnet skrivbordsmiljö härstammar från det skrivbord som används i de flesta av dessa gränssnitt, till skillnad från de tidigare textbaserade datorsystemen som ofta baserades på en kommandotolk eller ett textbaserat gränssnitt.
Skrivbordsmiljön tillhandahåller vanligtvis ikoner, paneler, verktygsfält, viss funktionalitet som till exempel drag-och-släpp och grundläggande program såsom en filhanterare. En viss skrivbordsmiljö har ofta ett distinkt utseende och stöder ett visst eller vissa arbetssätt.
Skrivbordsmiljöerna i de populära operativsystemen Windows och Mac OS är i deras normala bruk relativt oföränderliga, vilket säkerställer en konsistent användarupplevelse av systemen. Det finns dock tredjepartslösningar som kan ändra utseendet på vanliga gränssnittselement och beteendet i gränssnittsmodellen och användargränssnittet förändras ofta i hög grad vid uppdatering till en ny version av operativsystemet.
På datorsystem med X Window System, såsom GNU/Linux och andra Unixliknande operativsystem, finns oftast flera olika skrivbordsmiljöer att välja mellan och dessa har ofta mångsidiga konfigurationsmöjligheter. Några exempel på skrivbordsmiljöer för X är Gnome, KDE och Xfce. X stöder också grafiska användargränssnitt utan enhetlig skrivbordsmiljö, se fönsterhanterare.