Skottgränd

I dagens värld har Skottgränd blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett stort antal människor inom olika samhällsområden. Oavsett om det har påverkat kulturen, miljön, politiken eller ekonomin, har Skottgränd lyckats fånga uppmärksamheten hos akademiker, yrkesverksamma och allmänheten. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Skottgränd, dess betydelse och dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Från dess ursprung till dess möjliga framtida konsekvenser kommer vi att ta en djupgående titt på relevansen av Skottgränd i dagens värld.

Skottgränd är en gränd i Gamla stan i Stockholm, som går från Österlånggatan ner till Skeppsbron.

Namnet Skottgränd började att användas vid slutet av 1500-talet. Det är vid denna tid som flera inflyttade engelsmän, skottar och holländare börjar att bosätta sig vid gränden och bli husägare där. De tidigare namnen på denna gata har varit:

  • Jon Göstafssons gränd 1434–1442
  • Pether Olofssons gränd 1448
  • Martin Lindorms gränd 1449–1513

Namnets ursprung är ovisst men det troligaste är att en personbeteckning döljer sig i förleden Skott- (Skotte-). Skottar har bedrivit affärsverksamhet i gränden. År 1608 bekänner en tjuv att 25 par handskar hafwer han stulidt vthur en schottebodh här i stadhenn, östantill vthj Skottegränd.

Byggnaden på Skottgänd 6 är från 1600- eller tidigt 1700-tal och har sin ursprungliga hissanordning kvar samt alla lastluckor; en för varje våningsplan. Huset är ett statligt byggnadsminne. Vid Skottgränd 9 ligger Källaren Stralsund, som har anor från år 1502.

Bilder

Källor

Se även

Externa länkar