Nuförtiden har Skolväsendets överklagandenämnd blivit ett ämne av allmänt intresse för många människor runt om i världen. Dess relevans och betydelse har genererat stor debatt och analys i dagens samhälle. Ur olika perspektiv har Skolväsendets överklagandenämnd fångat experters och fans uppmärksamhet och blivit ett återkommande ämne i samtal, diskussioner och forskning. Oavsett om det beror på dess inverkan på kultur, ekonomi, politik eller på ett personligt plan, fortsätter Skolväsendets överklagandenämnd att vara en punkt för ständig uppmärksamhet och studier. I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska innebörden och betydelsen av Skolväsendets överklagandenämnd, såväl som dess inverkan på det moderna samhället.
Skolväsendets överklagandenämnd (nämnden) är en myndighet i Sverige bildad 1991. Nämnden ska pröva vissa överklagade beslut på skolväsendets område.
Nämnden är en så kallad nämndmyndighet med säte i Stockholm. Sedan den 1 oktober 2008 är Statens skolinspektion värdmyndighet för nämnden och ska sörja för kansliresurser. Ordförande för nämnden är rådmannen Elin Carbell Brunner.
Av nämndens instruktion framgår bland annat att nämnden består av sex ordinarie ledamöter och högst två ersättare för dessa. Ledamöterna och ersättarna utses av regeringen. Nämndens ordförande får på nämndens vägnar fatta beslut i ärenden som inte är principiellt viktiga. Övriga ärenden avgörs vid nämndens sammanträden.
De frågor som nämnden prövar avgjordes tidigare av regeringen, Skolöverstyrelsen (SÖ) och länsskolnämnderna. När SÖ och länsskolnämnderna lades ner, uppstod behov av en instans som på ett domstolsliknande sätt kunde överpröva sådana beslut av skolhuvudmännen som bedömdes vara särskilt viktiga för enskilda elever. Nämndens verksamhet regleras dels i skollagen (2010:800), dels i den instruktion som regeringen beslutat (2007:948). Nämnden fungerar också som remissinstans i samband med ny lagstiftning, främst inom skolområdet.
De i särklass största ärendegrupperna gäller beslut om skolplaceringar och beslut om särskilt stöd (främst åtgärdsprogram).
Nämndens beslut får inte överklagas.