Skalfaktor

I den här artikeln ska vi utforska och analysera på djupet Skalfaktor, ett ämne som har varit föremål för stort intresse och debatt på senare tid. Skalfaktor är en fråga som berör människor i alla åldrar och bakgrunder, och dess relevans och räckvidd sträcker sig över en lång rad områden, från politik och ekonomi till hälsa och välmående. När vi fördjupar oss i detta ämne kommer vi att undersöka dess många aspekter och överväga dess konsekvenser för samhället i stort. Från dess ursprung till dess nuvarande inverkan är Skalfaktor ett ämne som förtjänar noggrann uppmärksamhet och detaljerad analys. Läs vidare för att upptäcka mer om Skalfaktor och dess betydelse i dagens värld!

Med skalfaktor avses oftast kosmisk skalfaktor, parametern i Friedmanns ekvationer.[1] Den är i regel en funktion av tiden och representerar metrikens relativitet i universums expansion. Skalfaktorn relaterar egenavståndet (som kan ändras med tiden, i motsats till det medflyttande avståndet som är konstant) mellan ett par objekt, till exempel två galaxkluster, som rör sig med Hubble-flödet i ett expanderande eller kontraherande FLRW universum vid någon godtycklig tidpunkt till deras avstånd vid en referenstidpunkt . I matematisk notation:

där är egenavståndet vid epoken . är avståndet vid referenstidpunkten och är skalfaktorn.[2] Således är per definition, .

Skalfaktorn är dimensionslös, med räknad från universums födelse och satt till gällande värde på universums ålder: ,[3] vilket ger det gällande värdet på som eller .

Skalfaktorns utveckling är en dynamisk fråga, som bestäms av allmänna relativitetsteorins ekvationer, vilka i fallet med ett lokalt isotropiskt, lokalt homogent universum representeras av Friedmanns ekvationer.

Hubbleparametern definieras:

där punkten avser en gängse tidsderivata. Från det föregående uttrycket ser man att , och således . Kombinera dessa ger , och substituera definitionen av Hubbleparametern ovan, ger vilket är just Hubbles lag.

Se även

Referenser

  1. ^ L. Bergström & A. Goobar; Cosmology and Particle Astrophysics, 2:a uppl, Chapter 4: Cosmological models, Springer (2004). ISBN 3-540-43128-4
  2. ^ Schutz, Bernard (2003). Gravity from the Ground Up: An Introductory Guide to Gravity and General Relativity. Cambridge University Press. sid. 363. ISBN 978-0-521-45506-0 
  3. ^ Planck collaboration (2013). ”Planck 2013 results. I. Overview of products and scientific results”. Astronomy & Astrophysics. https://arxiv.org/abs/1303.5062.