Sjukhuseken

Ämnet för Sjukhuseken är ett ämne som har väckt många människors intresse genom historien. Sedan dess uppkomst har Sjukhuseken varit föremål för debatt, studier och analys av specialister inom olika discipliner. Dess relevans har överskridit gränser och har påverkat olika kulturer runt om i världen. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Sjukhuseken, från dess inverkan på dagens samhälle till dess utveckling över tid. Vidare kommer vi att undersöka hur Sjukhuseken har påverkat olika aspekter av vardagen och vilka framtidsutsikter man ser för detta ämne. Följ med oss ​​på denna resa för att upptäcka allt Sjukhuseken har att erbjuda!

Sjukhuseken i april 2020.

Sjukhuseken (även kallad Mörbyeken) kallas en naturminnesmärkt ek i Danderyds kommun. Eken står ovanför sluttningen som sträcker sig ner mot Edsviken väster om Danderyds sjukhus, därav namnet. Trädet hör till de grövsta naturminnesekarna i Stockholms län.

Beskrivning

Sjukhuseken började växa en gång i tiden i dåvarande Mörby kronopark och fridlystes första gången 1948. Trädet kallades då i sin helhet för ”domänreservat”. När området övertogs av Stockholms läns landsting för att här uppföra Danderyds sjukhus ställdes eken den 30 juni 1960 under naturminnesskydd.

Sjukhuseken står idag på fastigheten Sjukhuset 5 intill sjukhusets bebyggelse. Väster om den utbreder sig en större äng, den så kallade Sjukhusängen, som sluttar ner mot Edsviken. År 1989 utfördes en rejäl beskärning av trädet, sedan en stor gren fallit ned över den intilliggande lekplatsen. Eken är ihålig ända upp till toppen och insidan, som kan beträdas, är brännskadad. Inuti stammen finns flera fågelbon. Med sina 786 centimeter stamomkrets (i brösthöjd) hör Sjukhuseken till de grövsta naturminnesmärkta ekarna i Stockholms län. Dess ålder uppskattas till cirka 800 år. Eken är ett av fyra naturminnen i Danderyds kommun, bland dem märks närbelägna Berzelii ek.

Bilder

Källor

Externa länkar