Sibylla av Jerusalem

I dagens värld har Sibylla av Jerusalem blivit ett ämne av ökande intresse för människor i alla åldrar och samhällsskikt. Oavsett om vi talar om Sibylla av Jerusalem på ett personligt, professionellt eller socialt plan är dess betydelse och relevans obestridlig. Från dess ursprung till dess genomslag idag har Sibylla av Jerusalem varit föremål för debatt, reflektion och studier av både experter och entusiaster. I den här artikeln kommer vi att utforska några av de mest relevanta och aktuella aspekterna av Sibylla av Jerusalem, såväl som dess inflytande på vårt dagliga liv. Gör dig redo att fördjupa dig i den fascinerande världen av Sibylla av Jerusalem!

Sibylla av Jerusalem
Född1160[1]
Jerusalem
Död1190[2][1][3]
Akko
BegravdKungariket Jerusalem
Medborgare iKungariket Jerusalem
SysselsättningMonark
MakeWilliam af Montferrat, greve af Jaffa og Ascalon
(g. 1176–, cirka)[4]
Guy av Lusignan
(g. 1180–)[4]
BarnBalduin V av Jerusalem (f. 1177)[5]
FöräldrarAmalrik I av Jerusalem[5]
Agnes de Courtenay[5]
SläktingarBalduin IV av Jerusalem (syskon)
Isabella I av Jerusalem (syskon)
Heraldiskt vapen
Redigera Wikidata

Sibylla av Jerusalem, född 1160, död 1190, var en monark (drottning) av Jerusalem. Hon var gift med Wilhelm de Montferrat och Guy av Lusignan. Hon var dotter till kung Amalrik I av Jerusalem och Agnes de Courtenay och mor till kung Balduin V av Jerusalem.

Biografi

Sibylla blev tidigt Jerusalems tronarvinge. Hennes föräldrars äktenskap var ogiltigförklarat, men fadern hade trots detta förklarat hennes bror Balduin som sin tronarvinge.

Balduin IV besteg tronen vid faderns död 1174. Eftersom brodern var leprasjuk, blev Sibylla hans tronarvinge. Hon fick som tronarvinge år 1176 den traditionella titeln grevinna av Jaffa och Askalon. Samma år arrangerades hennes äktenskap med Wilhelm de Montferrat, som dock avled 1177. Sibylla gifte om sig med Guy de Lusignan 1180. Hennes andra make var mycket impopulär, något som också skadade hennes egen ställning som tronarvinge, men trots det vägrade hon att skilja sig från honom.

1184 kröntes hennes son Balduin V till monark i stället för henne. Då hennes son avled, efterträddes han dock av Sibylla, som också krönte Lusignan till sin medregent.

1187 erövrades Jerusalem av muslimerna under Saladin efter belägringen av Jerusalem 2 oktober. En stor del av befolkningen blev då sålda som slavar i enlighet med islamisk lag, men Sibylla och hennes personal fick tillstånd att lämna staden av Saladin personligen. Sibylla och hennes make blev därefter inblandade i tronstrider då oppositionen samlades kring hennes halvsyster Isabella.[6]

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Referenser

  1. ^ Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online-ID: biography/Sibyl-queen-of-Jerusalemtopic/Britannica-Online, läst: 9 oktober 2017.
  2. ^ Library of Congress Authorities, USA:s kongressbibliotek, id-nummer i USA:s kongressbiblioteks katalog: n2007032038, läst: 6 maj 2023.
  3. ^ Identifiants et Référentiels, Agence bibliographique de l'enseignement supérieur, idRef-ID SUDOC: 116761148, läst: 6 maj 2023.
  4. ^ The Peerage person-ID: p823.htm#i8229, läst: 7 augusti 2020.
  5. ^ Darryl Roger Lundy, The Peerage.
  6. ^ ”Armenian Queens of Jerusalem”. PeopleOfAr. 5 november 2015. http://www.peopleofar.com/2015/11/05/armenian-queens-of-jerusalem/. Läst 11 augusti 2017. 
Företrädare:
Balduin V av Jerusalem
Drottning av Jerusalem
1186-1190
med Guy av Lusignan
Efterträdare:
Isabella I av Jerusalem