Santa Maria sopra Minerva

I den här artikeln kommer vi att utforska det breda och mångsidiga ämnet Santa Maria sopra Minerva. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att ge oss ut på en fascinerande resa som gör att vi bättre kan förstå detta viktiga ämne. Under de kommande raderna kommer vi att analysera olika aspekter relaterade till Santa Maria sopra Minerva, såsom dess påverkan på samhället, dess utveckling över tid och de möjliga konsekvenser det har för framtiden. Utan tvekan är Santa Maria sopra Minerva ett fascinerande ämne som väcker intresse hos människor i alla åldrar och bakgrunder, och den här artikeln försöker fördjupa sig i dess innebörd och relevans.

Santa Maria sopra Minerva
Kyrka
Land Italien Italien
Län Lazio
Ort Rom
Trossamfund Romersk-katolska kyrkan
Stift Roms stift
Församling Santa Maria in Aquiro
Plats Piazza della Minerva 42
Invigd omkring 1370
Geonames 8015142
Interiören.
Interiören.
Interiören.
Webbplats: Basilica di Santa Maria sopra Minerva

Santa Maria sopra Minerva är en kyrka i centrala Rom, helgad åt Jungfru Maria. Kyrkan är belägen i närheten av Pantheon i Rione Pigna.

Kyrkan är den enda i Rom med gotisk interiör. Den uppfördes av dominikanorden 1280–1320 efter mönster av ordens stora kyrkor i Florens och Bologna med välvt korparti och öppen takstol i långhuset. Mittskeppet välvdes omkring 1450 och de gotiska dragen i arkitekturen undertrycktes undan för undan. Vid en omfattande restaurering 1848–1855 återinfördes gotiken och alla valv målades.

I kyrkan finns bland annat fresker av Filippino Lippi och skulpturen Den uppståndne Kristus av Michelangelo.

På torget (piazzan) framför kyrkan står en elefant på ett postament. Elefanten bär på en egyptisk obelisk, som härstammar från 500-talet f.Kr. och som i slutet av 200-talet e.Kr. fördes från Egypten till en Isis-helgedom i Rom. Elefanten skulpterades 1667 av Ercole Ferrata efter en ritning av Giovanni Lorenzo Bernini.

Gravsatta i kyrkan

Framför högaltaret vilar helgonet Katarina av Siena. Även den saligförklarade målaren Fra Angelico har fått sitt sista vilorum i kyrkan, likaså Thomas Cajetanus.

Bilder

Källor

  • Tylenda, Joseph N. (1993) (på engelska). The Pilgrim's Guide to Rome's Principal Churches. Collegeville, Minnesota: Liturgical Press. ISBN 0-8146-5016-3 

Externa länkar